Теплий Олексій 2021: Що потрібно і не можна робити 30 березня

У вівторок, 30 березня, православні християни в Україні відзначають день святого Олексія. Це свято в народі називають Теплим Олексієм, оскільки в цей день зазвичай уже встановлюється тепла весняна погода, передають Патріоти України.

У цей святковий день у багатьох церквах проходять богослужіння, до святого Олексія звертаються з проханнями про гарну теплу погоду і багатий врожай.

Звичаї на день теплого Олексія

У цей день традиційно починається збір березового соку: вважається, що саме 30 березня він володіє особливою силою і енергією. Збирають також березові бруньки, які використовують для приготування лікувального чаю, бальзамів і цілющих настоянок.

Якщо сніг ще не зійшов, жінки збирають талу воду, якою вмиваються, щоб зберегти красу і молодість. Також цю воду використовують для прання.

Жінки і діти в цей день йшли до водойм. Господині занурювали в водоймах пряжу, щоб вона була міцною, а діти пускали по воді паперові кораблики - вважається, що вони принесуть в будинок благополуччя.

Цей день вважається вдалим для полювання в лісі.

На день Олексія селяни розкладають на сонці картоплю, призначену для посадки, упорядковують інструменти та інвентар для сільгоспробіт. Пасічники виносять вулики на сонці і кроплять водою, освяченою на Стрітення.

Дівчата в цей день проводять обряди на заміжжя за допомогою вербової гілки, яку потрібно було освятити в церкві і торкнутися нею вподобаного хлопця. Також вважалося, що дівчина, яка в цей день подарує жебракові сорочку, незабаром дочекається сватів.

Що не можна робити 30 березня

Як і в будь-який святковий день, займатися фізичною працею в день теплого Олексія не прийнято, за винятком підготовки інвентаря до польових робіт.

Поганою прикметою вважалося відправлятися в цей день в довгі поїздки. У день Олексія небажано давати в борг хліб і гроші, особливо якщо в будинку є немовля, щоб не "віддати" щасливу долю малюка.

На фронті загинув відомий український актор

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:59

Відомий український актор театру і кіно Євген Шумілов загинув на фронті. Сумну звістку повідомив у Facebook його близький друг Іван Марченко, передають Патріоти України. Він зазначив, що Євген Шумілов мобілізувався до лав ЗСУ два роки тому і вирушив на...

До України повертаються заморозки: Синоптики розповіли, де й коли суттєво знизиться температура

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:30

Синоптики попереджають про суттєве зниження температури повітря в Україні. Як наслідок - у низці регіонів очікуються заморозки. Про це повідомили в Укргідрометцентрі, передають Патріоти України. Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеор...