Ті, хто відкине владу Москви, продовжать служіння у Лаврі: Предстоятель ПЦУ Епіфаній звернувся до ченців УПЦ МП Києво-Печерського монастиря

Настоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній записав звернення до братії Києво-Печерської Свято-Успенської лаври та громадськості. Він закликав сприяти процесу звільнення святині "від московського ярма".

Також митрополит запевнив, що ченців від залякувань з боку теперішнього очільника Лаври. Епіфаній оприлюднив своє звернення 18 березня.

Митрополит ПЦУ звернувся до ченців

Епіфаній зазначив, що про закриття монастиря у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі поки не мовиться.

Порівняння нинішніх подій із минулими гоніннями комуністичної влади на Церкву загалом і дворазовим закриттям монастиря, зокрема, є безпідставною маніпуляцією,
– пояснив митрополит.

Він наголосив, що московська духовна влада в Україні – неканонічна, і всі бачать, як Кремль використовує її проти українського народу.

"Лавра не повинна бути інструментом боротьби проти України, а навпаки – місцем молитви, побожного чернечого життя в дусі отців і подвижників минулого, місцем, яке буде духовно надихати наших співгромадян у ці важкі часи", – заявив настоятель ПЦУ.

Митрополит додав, що ставиться з повагою до тих отців та братів, які не поділяють ідеологію "руского міра" та спотворення, які вона вносить у церковне життя.

"Відкриваючи монастир у складі Помісної Церкви, наш Священний Синод звернувся до уряду з проханням надати в Лаврі приміщення для чернечого життя і богослужінь. Це прохання залишається актуальним, і ми наполягатимемо на тому, щоб чернече життя, можливість для щоденної молитви та богослужінь були належним чином забезпечені", – зазначив Епіфаній.

Настоятель ПЦУ зауважив, що юрисдикція московського патріархату в Україні не має ані канонічної, ані моральної перспективи. Тож він сподівається, що незабаром остаточну заборону Москві впливати на українське церковне життя підтвердять і державним законом.

"Як Священноархімандрит я свідчу братії, що всі з вас, хто живе за вимогами канонів і Томосу, відкине беззаконну владу Москви, – продовжать своє служіння в Лаврі. Усі свої можливості та авторитет ми будемо використовувати для того, щоб захистити вас від залякувань з боку нинішнього керівника Лаври", – підкреслив митрополит.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...