Тікати в укриття або залишитися вдома під час ракетного удару: Експерт розставив усі крапки над "і"

Останнім часом Росія все частіше почала застосовувати тактику балістичних обстрілів. У результаті від оголошення повітряної тривоги до вибуху може пройти від 10 секунд до 10 хвилин, передають Патріоти України.

Чи безпечно бігти під час таких тривог у притулок чи краще залишитися вдома, розповів експерт у галузі містобудування Віктор Гліба.

Я вже більше року займаюся питанням укриттів та сховищ у рамках громадської організації "Ренесанс", яку очолюю. У нас десятки фахівців, ми пишемо для Мінрегіону державні будівельні норми, разом із ДСНС працює робоча група. З грудня було проведено близько 40 зустрічей", - розказав Віктор.

За його словами, він дотримується системи первинних укриттів, коли у житловому та громадському об'єкті перебувають люди, яким нікуди не треба бігти.

"Ізраїльський досвід свідчить про те, що потрібно мати безпечний простір там, де ти живеш. Тікати до укриття, як показала сьогоднішня практика, – небезпечно. Ми говоримо про це більше року", - уточнив він.

Чому в Україні немає справжніх бомбосховищ

Віктор Гліба пояснює, що бомбосховища у розумінні більшості українців є просто укриттями. "Час прильоту - від 6-10 секунд до 10 хвилин (наприклад, балістичних ракет після сигналу повітряної тривоги - ред.), тому говорити, що всім потрібно бігти до укриття - немає сенсу. Такий сумний висновок після обстеження укриттів у Києві. Україна виявилася не готова до війни", - повідомив експерт.

Архітектор зазначив, що перші півроку після повномасштабного вторгнення росіян влада застосовувала непрофесійний сленг. "В Україні немає бомбосховищ, їх немає. Їх і не було. Були укриття та сховища протирадіаційні. Два типи. Вони призначені для людей, пов'язаних із військово-промисловим комплексом, для керівництва держави. Укриття були передбачені для 10%, з них не всі у належному стані", - розповідає Гліба.

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...