Тільки раз у 360 років: У вересні на землян чекає цікава подія

Відбутися епохальне явище має в найближчу пару тижнів.

У вересні 2019 компас в Грінвічі покаже так звану істинну північ. Тобто справжня північ і магнітна північ співпадуть вперше за 360 років, передають Патріоти України.

Відбутися ця епохальна подія має в найближчу пару тижнів. Вплинути на роботу систем GPS, гірокомпасів і магнітних компасів це не повинно.
Справа в тому, що є два "півночі":
істинна або географічна північ - це напрямок на Північний полюс,
магнітна північ - це точка перетину осі обертання Землі із земною поверхнею, і вона постійно дрейфує, зміщуючись зі швидкістю близько 20 км на рік.
Тому на багатьох навігаційних картах уточнюється, наскільки магнітна північ відрізняється від істинної. Наприклад, є істинна північ в iOS. Фахівці зміщення магнітного полюса пов'язують зі змінами складу розпеченого ядра Землі. За їхніми припущеннями, північ зміститься від відправної точки на схід до 2040 року.

Мовний омбудсмен Кремінь розповів, у скількох школах України досі вивчають російську як окремий предмет

середа, 1 травень 2024, 23:32

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь опублікував звіт за 2023 рік щодо дотримання мовного закону у різних сферах діяльності. Згідно з ним, в Україні залишилося три школи, в яких російську мову викладають як окремий предмет. Водночас 20% дошкільнят не розумію...

Показав чудовий результат: Український військовий став чемпіоном Європи з гирьового спорту

середа, 1 травень 2024, 22:56

Старший лейтенант і учасник збірної України з гирьового спорту Олексій Остапчук став чемпіоном Європи в командній естафеті з класичного поштовху гирі. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомляє 115 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ, де с...