Тінь Бога? Астрофізики підтвердили, що Всесвітом керує невидима сила. Таємниця темної матерії виявилась більш багатогранною, ніж вважали раніше

темна матерія

Учені підтвердили те, що модель Всесвіту, у якій переважає темна матерія, усе ж правильна, хоча не всі з цим згодні.

Темну матерію астрофізики використовують для пояснення аномалій, які спостерігаються у Всесвіті. На відміну від звичайної матерії, темна матерія не випромінює, не поглинає та не відбиває світло, що робить її невидимою, і її можна виявити тільки за допомогою її гравітаційного впливу. Новий аналіз спостережень за космосом і створене моделювання дали можливість астрофізикам підтвердити існування невловимого компонента Всесвіту. Результати дослідження були опубліковані в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, пише Earth.

Науковці досліджували питання, чи можна повністю пояснити Всесвіт матерією, яку можна побачити й виміряти безпосередньо, або ж потрібна темна матерія, щоб пояснити спостереження, які інакше залишаються без пояснення.

Зараз більшість астрофізиків вважає, що темна матерія необхідна для пояснення поведінки зірок і галактик. За словами авторів дослідження, вони показали, як можна використовувати реальні спостережувані взаємозв'язки як основу для перевірки двох різних моделей опису Всесвіту. Тобто з темною матерією та без неї.

Учені провели аналіз спостережень за космосом і створили моделювання, у якому враховувалася як звичайна, так і темна матерія. За допомогою моделювання вчені відтворили особливості, які спостерігаються в реальних галактиках, і їх складно пояснити без наявності темної матерії. Як показали результати, ці особливості дійсно відповідають тим, які очікуються у Всесвіті з темною матерією. Отже, модель космосу з темною матерією є найкращим описом Всесвіту, вважають астрофізики.

За допомогою моделювання вчені відтворили особливості, які спостерігаються в реальних галактиках, і їх складно пояснити без наявності темної матерії. Як показали результати, ці особливості дійсно відповідають тим, які очікуються у Всесвіті з темною матерією.

Учені також вивчили взаємозв'язок між видимою матерією та передбачуваною присутністю темної матерії в галактиках. Спостережувані галактики, схоже, підкоряються тісному взаємозв'язку між звичайною матерією та передбачуваною темною матерією. Хоча деякі вчені вважають, що те, що приймається за темну матерію, є доказом помилковості нинішньої теорії гравітації.

За словами вчених, темна матерія не тільки пророкує взаємозв'язок, а й для багатьох галактик вона може пояснити те, що видно в спостереженнях, і це природніше, ніж передбачає теорія модифікованої гравітації.

Цікаво, що спостереження, за допомогою яких було підтверджено ці особливості, спочатку проводили прихильники теорії про те, що у Всесвіті немає темної матерії.

За словами авторів дослідження, коли зірки народжуються та вмирають, вони вибухають, утворюючи наднові, які можуть формувати центри галактик, що природним чином пояснює існування цих особливостей. Тобто особливості, які вивчили вчені, вимагають як існування темної матерії, так і врахування фізики звичайної матерії.

Тепер астрофізики хочуть з'ясувати, чи можна використовувати цей же взаємозв'язок, щоб розрізнити різні моделі темної матерії. Розуміння того, як взаємозв'язок змінюється залежно від різних моделей темної матерії, може допомогти зрозуміти властивості самої темної матерії.

"Мені не подобаються п*дари": На відомого українського блогера напали в центрі Львова

неділя, 19 травень 2024, 13:54

Відомий український блогер Ніколас Карма, який прославився завдяки своїм відео в TikTok, повідомив, що на нього напали просто в самому центрі Львова, передають Патріоти України. Неприємний інцидент стався, коли тіктокер знімав свої відео. Тим часом дво...

Був люблячим батьком та відважним захисником: На війні з Росією загинув український легкоатлет

неділя, 19 травень 2024, 13:40

війні проти російських окупантів загинув чемпіон України з бігу та тренер Роман Гаврилюк. Про це повідомляє Федерація легкої атлетики України, передають Патріоти України. Гаврилюк ставав переможцем чемпіонату України на дистанції 100 метрів. Згодом він...