То був коронавірус? В Україні вперше зафіксували спалах дивної пневмонії у січні (відео)

Офіційно першого хворого на коронавірус СОVID-19 в Україні виявили третього березня, але в інтернеті активно шириться інформація, що це могло статися ще на початку року, коли зокрема, лікарні в Тернопільській області були переповнені хворими на пневмонію з летальними випадками, передають Патріоти України.

Три мільйони людей переглянули в інтернеті січневий сюжет ТСН про переповнену хворими на вірусну пневмонію тернопільську лікарню, куди інтенсивно почали поступати недужі з кінця 2019 року. «Це один, два, три, чотири дні вони лікуються самостійно, тоді вже починає наростати задишка, висока температура, сухий кашель чи навіть кашель з прожилками крові», - розповідала лікар-пульмонолог Тернопільської міської комунальної лікарні Алла Пастернак.

За офіційною статистикою, тоді на Тернопільщині було двадцять два летальних випадки лише за січень. У однієї з жінок на початку року від вірусної пневмонії помер чоловік - його легені згоріли за тиждень в реанімації - медики тоді так і не встановили, що спричинило їх руйнування. Удова в січневому інтерв'ю ТСН промовила слова, які у березні збурили Інтернет. «Ми не готові до такого штаму вірусу, до такого перебігу і до такої кількості хворих. Ми не вміємо ні їх лікувати, ні їх діагностувати», - розповідала удова Олена Сидорович.

Люди в Інтернеті вибухнули коментарями. Симптоми пневмоній і застуд із сильним кашлем на початку зими їм тепер дуже схожі на описаний медиками коронавірус.

«Чи можемо ми заперечувати чи це був коронавірус без лабораторних обстежень - ні. Тоді дійсно не проводилися обстеження на коронавірусну інфекцію, були тести на грип. Було багато випадків на грип», - каже інфекціоніст Федір Лапій.

Чи можна пов'язати зростання недужих з вірусними пневмоніями на Тернопільщині із поверненням заробітчан додому на Новий рік та Різдво — запитання залишається відкритим. «Наприкінці січня на території Європи ще була благополучна епідемічна ситуація. Тому не можемо говорити про те, що той період ми могли пропустити випадки коронавірусної хвороби», - додає заступник міністра охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

Чи були уже на початку року випадки коронавірусу в Україні можна визначити зараз за допомогою експрес-тестів, розмірковують інфекціоністи. Адже в організмі людей, які тоді перехворіли, мають бути антитіла.

«Якщо у січні місяці ці люди мали атипову пневмонію, можна вже таким чином постфактум говорити, що так, вони перехворіли на коронавірусну інфекцію, але на сьогоднішній день таких даних немає, які б підтверджували здогадки, що це була коронавірусна інфекція», - каже Лапій.

Чи будуть такі дослідження в умовах пандемії невідомо. Поки у МОЗі вирішили, чи перевірятимуть на коронавірус усіх, хто вмирає від запалення легенів. До речі, у січні цього року грип та пневмонії забрали життя 621 людини. У січні минулого року - задовго до пандемії - в Україні було 908 смертей.

Перевірте своє! Названо прізвища, які вказують - ваші предки вели розгульне життя

вівторок, 19 березень 2024, 3:25

Деякі українці отримували родові імена за рисами характеру, професіями чи особливостями зовнішності. Існує перелік українських прізвищ, які давали справжнім ловеласам, передають Патріоти України. На генеалогічному порталі "Рідні" можна дізнатися, які у...

"Крім борделю, ніде не побачите": У Швеції телеведуча назвала українок повіями, і відмовилась вибачатись за свої слова

вівторок, 19 березень 2024, 0:55

Посольство України у Швеції закликало журналістку публічно вибачитися перед українками, на що та відповіла, що їй немає за що вибачатися. . У Швеції журналістка Елаф Алі під час ефіру розважальної програми "IFS — invandrare för svenskar" на національн...