То був коронавірус? В Україні вперше зафіксували спалах дивної пневмонії у січні (відео)

Офіційно першого хворого на коронавірус СОVID-19 в Україні виявили третього березня, але в інтернеті активно шириться інформація, що це могло статися ще на початку року, коли зокрема, лікарні в Тернопільській області були переповнені хворими на пневмонію з летальними випадками, передають Патріоти України.

Три мільйони людей переглянули в інтернеті січневий сюжет ТСН про переповнену хворими на вірусну пневмонію тернопільську лікарню, куди інтенсивно почали поступати недужі з кінця 2019 року. «Це один, два, три, чотири дні вони лікуються самостійно, тоді вже починає наростати задишка, висока температура, сухий кашель чи навіть кашель з прожилками крові», - розповідала лікар-пульмонолог Тернопільської міської комунальної лікарні Алла Пастернак.

За офіційною статистикою, тоді на Тернопільщині було двадцять два летальних випадки лише за січень. У однієї з жінок на початку року від вірусної пневмонії помер чоловік - його легені згоріли за тиждень в реанімації - медики тоді так і не встановили, що спричинило їх руйнування. Удова в січневому інтерв'ю ТСН промовила слова, які у березні збурили Інтернет. «Ми не готові до такого штаму вірусу, до такого перебігу і до такої кількості хворих. Ми не вміємо ні їх лікувати, ні їх діагностувати», - розповідала удова Олена Сидорович.

Люди в Інтернеті вибухнули коментарями. Симптоми пневмоній і застуд із сильним кашлем на початку зими їм тепер дуже схожі на описаний медиками коронавірус.

«Чи можемо ми заперечувати чи це був коронавірус без лабораторних обстежень - ні. Тоді дійсно не проводилися обстеження на коронавірусну інфекцію, були тести на грип. Було багато випадків на грип», - каже інфекціоніст Федір Лапій.

Чи можна пов'язати зростання недужих з вірусними пневмоніями на Тернопільщині із поверненням заробітчан додому на Новий рік та Різдво — запитання залишається відкритим. «Наприкінці січня на території Європи ще була благополучна епідемічна ситуація. Тому не можемо говорити про те, що той період ми могли пропустити випадки коронавірусної хвороби», - додає заступник міністра охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

Чи були уже на початку року випадки коронавірусу в Україні можна визначити зараз за допомогою експрес-тестів, розмірковують інфекціоністи. Адже в організмі людей, які тоді перехворіли, мають бути антитіла.

«Якщо у січні місяці ці люди мали атипову пневмонію, можна вже таким чином постфактум говорити, що так, вони перехворіли на коронавірусну інфекцію, але на сьогоднішній день таких даних немає, які б підтверджували здогадки, що це була коронавірусна інфекція», - каже Лапій.

Чи будуть такі дослідження в умовах пандемії невідомо. Поки у МОЗі вирішили, чи перевірятимуть на коронавірус усіх, хто вмирає від запалення легенів. До речі, у січні цього року грип та пневмонії забрали життя 621 людини. У січні минулого року - задовго до пандемії - в Україні було 908 смертей.

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

Суд виніс вирок тренеру з Харківщини за згвалтування 11-річного хлопця: Шокуючі подробиці справи

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:44

15 квітня Городоцький районний суд Львівської області виніс вирок керівнику громадської організації “Десантно-спортивний навчально-тренувальний центр” у Чугуєві. Чоловіка визнали винним у розбещенні, сексуальному насильстві та зґвалтуванні 11-річного х...