ТОП-5 геніальних радянських акторів, яких погубив алкоголь

П'ють в цій професії багато, і завжди дуже красиво виправдовують цю свою пристрасть.

Чому актори п'ють, питання, який задавати якось навіть і непристойно, оскільки п'ють в цій професії багато, і завжди дуже красиво виправдовують цю свою пристрасть, передають Патріоти України.

Те, що алкоголь згубив масу доль як акторів знаменитих, так і не дуже, нікого не зупиняє. Постійне бажання відчути хоч на мить свободу і політ, тягне до чарки, ось тільки легкість в момент сп'яніння кудись випаровується, зате з'являються зірвані зйомки і репетиції, забуті перед камерою тексти, набряклі обличчя і жах в очах колег. Але, як співається в одній веселій пісеньці, "і в боротьбі із зеленим змієм перемагає змій".

Vesti не збираються писати науковий трактат на цю тему і не стануть міркувати про шкоду алкоголю. Ми вирішили пригадати долі п'яти легендарних акторів, яких алкоголь в якійсь мірі загубив.

Виступ в Куйбишеві, 29 листопада 1967 року. Фото: Геннадій Внуков, Ехо Москви


Володимир Висоцький

  • Помер в 42 роки
  • Діагноз: гостра серцева недостатність

Алкоголь присутній в житті багатьох артистів, але в житті великого актора і барда Володимира Висоцького він був справжнім лихом. По суті, алкоголь його вбивав, а наркотики добили.

Дружина Висоцького - актриса Марина Владі - розповідала, що не один раз рятувала чоловіка в моменти запоїв, і що якби не вона, то Володимир Семенович ні за що б не дожив до 42 років. Як приклад наводить випадок, коли в 1969 році у Висоцького стався важкий напад - лопнула судина в горлі і відкрилося сильна кровотеча. Марина була поруч і тільки тому лікарі встигли актора врятувати. На той момент Висоцькому був всього 31 рік, але вже тоді наркологи, які його лікували, говорили про стійкої алкогольної залежності. Зате скільки прекрасних пісень він присвятив алкогольному станом і горілці з вином.

Щоб віднадити Висоцького від горілки дружина використовувала різні методи, аж до того, що водила чоловіка до тибетського ченця. Він і сам не раз намагався кидати, навіть зашив собі "торпеду" під шкіру. Але нічого не допомогло, відмови від алкоголю привели актора до ще більш страшним речам - він спробував наркотики.

Хтось каже, мовляв, шкода, стільки б ще написав і зіграв. Але всім геніям, подібним Висоцькому, відведений свій термін. І мабуть, в 42 роки легендарний бард свою місію на землі виконав. А від чого він помер - від пияцтва, хвороби серця або генетичного захворювання - вже не важливо. Факт в тому, що він помер 25 липня 1980 року під сні від гострої серцевої недостатності і ховала його вся Москва.

Олег Даль пережив свого друга Володимира Висоцького менше ніж на рік.


Олег Даль

  • Помер в 39 років
  • Причина смерті: зупинка серця

Всього на вісім місяців пережив свого друга Володимира Висоцького ще один чудовий актор Олег Даль. Його колега Олег Борисов називав Даля "заповідною особистістю", такий він був нетутешній і чужорідний. Це своє постійне стан між тут і там Даль підживлював алкоголем. Причому деколи пив він так, що було не ясно, як серце в його субтильних тілі всі ці навантаження витримує. Крім того, що Даль мав дуже "незручним" характером і постійно конфліктував з режисерами, він регулярно зривав зйомки і спектаклі через вічного нетверезого стану. Це при тому, що актор він був по-справжньому Великий.

Багато з оточення Даля були переконані, що зламала його на зльоті історія з одруженням на Ніні Дорошиній. Він зовсім молоденький прийшов працювати в "Современник", закохався в приму театру, яка була старша за нього. Пара одружилася, але на банкет заявився непроханий Олег Єфремов і повів Дорошину з весілля - але ж вся театральна Москва знала, що Дорошина була шалено закохана саме в Єфремова і заміж вийшла чисто з помсти. Кажуть, тоді у Даля і трапився перший затяжний запій. А Єфремов після всього, що сталося не давав грати Олегу гідні ролі в "Современнике".

А потім Даль познайомився в Висоцьким. Це сталося в 1973 році на зйомках фільму "Погана хороша людина", і між ними відразу встановилася міцний духовний зв'язок. Як хтось дуже добре сказав, вони ніколи не були близькими друзями, але були геніями з однієї нечисленної зграї і трималися один одного. Тому смерть Висоцького так важко подіяла на Даля. Дізнавшись про відхід колеги і однодумця, Даль сказав дружині: "Ну ось, скоро і моя черга піти до Володі", а потім додав страшне "Володя кличе мене".

Кажуть, в останні місяці життя актор був в стані фізичного і нервового виснаження, але продовжував працювати.

Помер Олег Даль 3 березня 1981 року в Києві, в номері готелю "Ніка" при кіностудії ім. Довженко. В Україну він приїхав на проби фільму "Яблуко на долоні", в якому повинен був грати разом з Оленою Кореневой і Стасом Садальським. Увечері, йдучи в номер, актор сказав колегам виразно по-акторському: "Прощайте!". А вранці його знайшли мертвим. Лікарі констатували зупинку серця на фоні того, що він прийняв алкоголь при наявності "торпеди". За іншою версією, у актора трапилася аспірація блювотними масами. До свого 40-річчя актор не дожив двох місяців.

Зіркою кіно Юрій Богатирьов став, зігравши роль чекіста Шилова в фільмі "Свій серед чужих, чужий серед своїх"


Юрій Богатирьов

  • Помер в 41 рік
  • Причина смерті: зупинка серця

І ще одного чудового актора згубив алкоголь. Юрій Богатирьов був справжньою зіркою радянського кіно завдяки фільмам Микити Михалкова. У нього він грав в "Рідні", в "Свій серед чужих, чужий серед своїх", в "Рабе любові" і "Незакінчена п'єса для механічного піаніно" . Як і попередні персонажі, Богатирьов був генієм, але на відміну від інших, він ніс у своїй душі страшну таємницю. Гомосексуальна орієнтація за радянських часів вважалася хворобою і клеймом на репутації. Свою інакшість і подвійне життя актор заливав спиртним. При цьому серце у нього було слабке з дитинства, незважаючи на потужність статури, а здоров'ям своїм він займатися відмовлявся. Нерідко на зйомки актора привозили прямо з лікарні.

Цікаво, що в 1979 році під час зйомок "Відпустки у вересні" Богатирьов подружився з Олегом Далем. За словами Стаса Садальського, Даль для Юрія Георгійовича був ідеалом Актора. А потім Даль помер.

Очевидці говорили, що не дивлячись на зовнішнє благополуччя, в 80-і роки Богатирьов почав сильно здавати - він підсів на антидепресанти і сильно погладшав.

Помер актор 2 лютого 1989 року. Напередодні загибелі він отримав гонорар за зйомки в міжнародному кінопроекті "Очі чорні" Микити Михалкова. З цього приводу у нього вдома зібралася велика компанія. У якийсь момент Богатирьову стало погано. За словами очевидців, які приїхали за викликом лікарі вкололи йому клофелін, не знаючи про антидепресанти, які той брав жменями. Серце не витримало. При розтині в шлунку актора виявили вбивчий коктейль із шампанського і антидепресантів.

Георгій Бурков

Георгій Бурков

  • Помер в 57 років
  • Причина смерті : тромбоемболія

Коли після смерті лікарі досліджували організм чудового актора Георгія Буркова, то не переставали дивуватися, як він взагалі жив з такими судинами. Ще один великий актор згорів від зеленого змія.

Все життя в кіно Георгій Бурков грав легковажних персонажів і дуже часто -п'яниць, вже такий у нього був типаж. Хоча, якщо вдивитися в його ролі, крім "Іронії долі або З легким паром", в кожному образі він різний і прекрасний. Не дарма Буркова вважають одним з найбільш недооцінених радянських акторів. Він був "королем епізоду", з легкістю грав будь-яку роль.

А коли вже після смерті його вдова дала дозвіл на публікацію щоденникових записів чоловіка, які він вів з 1953 по 1990 роки - вони вийшли у вигляді книги "Хроніка серця", то всі ахнули - Георгій Бурков висловлював дуже слушні дисидентські думки, які актуальні по донині.

Але в тих же своїх щоденниках він багато говорив про свою пристрасть до алкоголю. " Ось вже скоро місяць, як мене лікують від хронічного алкоголізму. Лікують всі. Починаючи від дружини і закінчуючи доктором К., загальновизнаним авторитетом на алкогольному фронті. З лікарями я розмовляю стримано, всіляко виправдовуючи себе і облагороджуючи свої запої ", - писав Георгій Бурков .

У тій же книзі можна знайти приголомшливий опис одного дня з життя алкоголіка, що виражає суть існування останнього. Текст масштабу Венечки Єрофєєва, не інакше.

" Життя алкоголіків дуже близьке до життя тварин. В хорошому сенсі. З ранку вони, милі, зайняті пошуками випивки. Вип'ють - пішли розмови приємні або неприємні - все одно не справжні. Гра в людське життя: з проблемами, з турботами, з радощами. Потім знову пошуки. І так весь день ".

Він пішов в 57 років - 19 липень 1990 року. Готувався грати роль президента у Ельдара Рязанова в фільмі "Небеса обітовані", і в домашніх умовах зламав щось в стегні. Йому зробили операцію, і організм не витримав. Тромб, закупорка судин легкого і кінець.

Фрунзик Мкртчян в комедії "Кавказька полонянка"


Фрунзик Мкртчан

  • Помер в 63 роки
  • Діагноз: інфаркт

Хтось дуже добре сказав, що акторові Фрунзіку Мкртчану ніколи не потрібен був допінг, щоб грати, "алкоголь знадобився йому, щоб жити. Інакше можна було накласти на себе руки".

У житті найсумнішого коміка радянського кіно вистачало злетів і трагедій. Але трагедії було більше. Після того як спочатку у дружини артиста, а потім і у його сина діагностували шизофренію, він запив, і дуже сильно. Поступово ця пристрасть переросло в хворобу.

Очевидці згадують, що на зйомках фільму "Міміно" Мкртчян пив страшно до того моменту, коли режисер Данелія оголосив йому ультиматум: або зйомка або алкоголь. Після цього Фрунзик тримався десять днів і прийшов до парадоксального висновку: " Я зрозумів, чому бездарності завоювали весь світ! Вони зовсім не п'ють, встають вранці все такі бадьорі, і всі сили витрачають на кар'єру. І це жахливо! ".

Через алкогольну залежність у актора були проблеми з печінкою, а в якийсь момент у нього трапилася клінічна смерть, але лікарі зуміли витягнути зірку з того світла. Після чого він багато і в яскравих фарбах розповідав, що пережив.

Днем перед відходом Фрунзик Мкртчян цілий день провів вдома разом з рідним братом, який доглядав за актором, оскільки він був дуже слабким. Цілий день Фрунзик крутив на своєму магнітофоні "Адажіо" Альбіноні. Увечері брат поїхав, а рано вранці 29 грудня 1993 року Фрунзіка Мкртчана не стало - лікарі констатували інфаркт.

Несподівана ситуація: На Житомирщині вчитель порізав ножем своїх колишніх учнів

субота, 27 квітень 2024, 17:59

На Житомирщині вчитель з ножем напав на своїх колишніх учнів, внаслідок чого один з них загинув. Чоловікові повідомили про підозру в умисному вбивстві. Про це інформують поліція Житомирщини та Житомирська обласна прокуратура, передають Патріоти України...

Це варто знати! Кого стосуються обмеження щодо видачі документів консульствами України за кордоном - роз'яснення юриста

субота, 27 квітень 2024, 17:30

Обмеження щодо видачі документів консульствами України стосується всіх чоловіків призовного віку (від 18 до 60 років), які перебувають за кордоном. Це не залежить від того, як давно вони перетнули кордон і скільки проживають в іншій державі, якщо ці ос...