Товариші без нього пішли у бій: Солдату, який відмовився форсувати Дніпро на Херсонщині, суд ухвалив вирок

Військовослужбовцю Збройних сил України, який відмовився повторно брати участь у форсуванні річки Дніпро для закріплення на плацдармі на лівобережжі Херсонської області, суд призначив покарання у вигляді службового обмеження строком на 2 роки.

Про це повідомляє Судово-юридична газета з посиланням на відповідний вирок суду.

Як зазначається у матеріалах справи, у жовтні 2023 року старший солдат ЗСУ отримав від командування наказ переправитися на лівий берег Херсонської області, аби замінити військовослужбовців, які раніше зайняли там позиції, проте чоловік відмовився його виконувати та став фігурантом кримінального провадження.

Під час розгляду справи, він повідомив, що раніше вже брав участь у переправі на лівий берег Дніпра та отримав поранення, внаслідок російського артилерійського обстрілу. Після поранення військового евакуювали та він півтора місяця перебував на лікуванні.

Через два тижні після повернення у військову частину чоловік дізнався, що йому знову необхідно буде брати участь у форсуванні Дніпра та відмовився виконувати наказ, пояснивши це тим, що він не оговтався психологічно після виконання першого завдання, а також недостатньо відновився після поранення.

Врахувавши щире каяття військовослужбовця, а також його особисті обставини, суд визнав його винним у скоєнні правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 402 КК, однак призначив покарання у вигляді службового обмеження для військовослужбовців строком на 2 роки із відрахуванням в дохід держави 20% із суми грошового забезпечення.

Нагадаємо, у листопаді Генеральний штаб ЗСУ повідомив про успішні дії на лівобережжі Херсонщини. Пізніше стало відомо, що українським військовим вдалося відтіснити російських окупантів з їх позицій на відстань до 8 кілометрів.

10 січня військовий експерт Владислав Селезньов зазначив, що більшість контингенту армії РФ, зосередженого на півдні Херсонської області, стурбована тим, щоб ліквідувати плацдарми української армії на лівобережжі області. Проте жодних прогнозів щодо перспектив для ЗСУ на лівобережжі Херсонщини Селезньов не дає. За його словами, для розвитку будь-яких дій на цих плацдармах українській армії необхідна стабільна логістика.


Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Маск анонсував висадку перших астронавтів на Марс уже 2028 року. Експерти оцінили амбітну заяву

понеділок, 16 вересень 2024, 23:29

Керівник американської компанії SpaceX, мільярдер та винахідник Ілон Маск уже багато років марить ідеєю про колонізацію Марса, де начебто збирається навіть особисто провести залишок свого життя. Амбітний підприємець анонсував висадку людей на Червону п...