Трагедія, що сколихнула всю Україну: Чиновник, який після трагедії з монашками вимагає заборонити приміські маршрути у Львові, особисто давав дозволи перевізникам

У суботу, 20 листопада, у Львові сталася трагічна ДТП – близько 6 години ранку, 47-річний водій маршрутного таксі № 138 повертаючи з вул. Дорошенка на проспект Свободи, наїхав на двох львів'янок віком 48 та 67 років, які рухалися пішохідним переходом. Після зіткнення водій не зупинився, а поїхав з місця аварії, зазначають Патріоти України.

67-річна жінка опинилася в клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Львова, а інша молодша жінка, монахиня Латинського катедрального собору Ольга Дуплєца, загинула.

Найстрашніше в цій історії те, що якимось чином померла зачепилася одягом за маршрутку і водій її протягнув під транспортним засобом через все місто аж до своєї кінцевої зупинки. Більше того, водій перевозив пасажирів, зупиняючись на зупинках і ніхто з львів’ян так і не помітив чи не захотів помічати, щоб під маршруток понівечене тіло монахині…

Одним перевізникам місто забороняє, а іншим дозволяє

Начальник управління транспорту департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради Орест Олеськів після інциденту написав у себе на сторінці у Facebook, що приміський 138 маршрут "курсує без жодного погодження зі сторони міста їздить більше 90% маршруту по місту".

"Неодноразові звернення зі сторони міської влади до обласного департаменту транспорту не мають належного зворотного зв‘язку. І таке свавілля призводить до таких трагедій. Маю сподівання, що після цього випадку ми вже отримаємо належну реакцію щодо цього маршруту зі сторони області. Така ситуація просто не вкладається в голові. Щирі співчуття родині і близьким", – написав Орест Олеськів.

Як стало відомо "Еспресо.Захід", Орест Олеськів влітку особисто погодив декілька таких приміських маршрутів, що курсують через місто. Зокрема, як видно на документах, мова йде про рух приміського автобусного маршруту №132 (АС №3 (Львів) - с. Дуб’янка ) до приміського вокзалу, приміського маршруту №104 (АС №2 (Львів) – с. Лозино) до ТРЦ "Форум" та приміського маршруту №115 (АС №3 (Львів) – с. Селисько) через всю вул. Стрийську до приміського вокзалу.

Заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк виписала догану Оресту Олеськіву. Адже міський голова Львова Андрій Садовий неодноразово заявляв, що у місті Львові має їздити лише міський транспорт.

Приміські маршрути законно курсують по Львову

Як пояснив "Еспресо.Захід" експерт у темі транспорту та голова ГО "За якісний транспорт" Святослав Товстига, теза про приміські маршрути, що вони незаконно курсують по місту Львову є неправильною, бо "це обман".

"Законодавець чітко говорить, що маршрут має їздити до автостанції. Відповідно, в даному випадку, маршрут №138 курсував до автостанції №5 на вул. Зеленій. Тобто він курсував згідно чинного законодавства, але не мав би права зупинятися в межах Львова на зупинках, якщо не погодив цього з містом. Тому дивно чути від міських чиновників про незаконність, а тим більше про якусь мораль. Адже, для прикладу, на початку літа теж в ранковий час, але вже міська маршрутка №11 заїхала в дерево. Постраждало декілька пасажирів. Як виявилося, ні водій не був відповідно оформлений, ні сам транспортний засіб. Ще більше дивує ситуація, коли одним приміським маршрутам чиновники погоджують рух через місто, а іншим забороняють. Тому заява начальника управління транспорту звучить дволико і просто спекуляцією на біді", – каже Святослав Товстига.

У січні буде дешевше користуватися приміськими маршрутками

Також експерт додає, що така ж ситуація могла трапитися з міським маршрутом, однак у суботу та неділю в шостій ранку ні №24, ні №45, які їздять схожим маршрутом, о шостій ранку не виїжджають, а починають курсувати вже ближче сьомої години.

"Тобто місто само не дотримується правил. Але тут ще важливий момент пов'язаний з е-квитком. У січні з запровадженням е-квитка вартість проїзду у міському транспорті Львова зросте для тих, хто захоче звично оплачувати проїзд у водія готівкою – з 10 до 15 грн. Однак на приміських маршрутах він залишиться 10 грн. Таким чином чимало людей, які будуть відтягувати момент з купівлею Леокарт та встановленням відповідного програмного забезпечення на смартфон, швидше виберуть 10 грн, ніж 15. Тому, щоб не втратити фінанси, транспортні чиновники і хочуть заборонити рух Львовом приміських маршрутів. Однак вони забувають, що мова йде про 200 одиниць, які щодня курсують (при три тому, що міських –400). Щоб забороняти одні, треба пропонувати й відкривати інші маршрути, інакше це знову спекуляції та незручності для пасажирів", – каже Святослав Товстига і зазначає, що на його думку зараз абсурдно піднімати ціну за проїзд при купівлю е-квитка у водія за готівку до 15 грн.

Читайте також: 15 грн у водія: Скільки у Львові коштуватиме проїзд з е-квитком

Додамо, водія маршрутки, який спричинив смертельне ДТП, затримано у порядку ст.208 Кримінального процесуального кодексу України. Невдовзі суд обере йому запобіжний захід. Його загрожує декілька років тюрми.

"Це біда як для сім’ї загиблої, так і для сім’ї водія, і для компанії перевізника та пасажирів, які користуються цим маршрутом. Через коронавірус зараз складна ситуація з водіями і кожен справді «на вагу золота». Бо дуже часто чую, що водії, які перехворіли на коронавірус, не можуть цілий день працювати. Вони попрацюють 4 години і з’їжджають з маршруту", – додає Святослав Товстига.


"Легким движением руки...": З російської фігуристки злетіли штани під час виступу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:44

З російською фігуристкою Єлизаветою Туктамишевою трапилася курйозна ситуація під час шоу у Владивостоці, повідомляють Патріоти України. Туктамишева з’явилася на льоду у червоному костюмі та розпочала виконувати свій номер під пісню популярної співачки ...

"Дістав з-під завалів трьох людей": У Дніпрі 14-літній підліток допомагав рятувати постраждалих після атаки РФ (фото)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:52

Місцеві журналісти також поспілкувались з юним рятувальником. Тимофій мешкає неподалік п'ятиповерхівки, в яку влучив ворожий снаряд. Він відразу прибіг на місце трагедії та почав допомагати рятувальникам. Юнак допомагав виводити постраждалих людей з ме...