Травми та опіки від газових балончиків отримали десятки людей: На Рівненщині побилися віряни МП і ПЦУ (фото, відео)

Нині церква зачинена й опечатана, на брамі висить замок, поблизу чергують правоохоронці.

У селі Заболоття Рівненської області виник церковний конфлікт між вірянами Московського патріархату та Православної церкви України. Словесна перепалка переросла у штовханину й закінчилася травмами й опіками для 24 потерпілих селян. Крім цього, за фактом інциденту правоохоронці зареєстрували два кримінальних провадження. Події трапилися 10 травня, повідомляють Патріоти України.

Парафіяни ПЦУ прийшли до місцевого храму на літургію, але це не сподобалося представникам МП, пояснив керівник слідчого відділення поліції у Вараській ОТГ Сергій Бігун.

"Прихильники Московського патріархату перешкодили богослужінню. Ми мусили зачинитися в церкві. Вони ж кричали, матюкалися", – уточнив священник ПЦУ отець Віктор.

Так між вірянами зчинився скандал та шарпанина. Потерпілі селяни отримали травми та опіки від розбризкування газових балончиків. До церкви було викликано дві карети швидкої допомоги.

Через сутичку в Заболотті правоохоронці зареєстрували два кримінальні провадження – за фактами хуліганства й самоуправства. Пошкоджена огорожа – це єдине, що нагадує про конфлікт між вірянами, який трапився там. Нині церква зачинена й опечатана, на брамі висить замок, поблизу чергують правоохоронці.

Зазначається, що представники МП стверджують, ніби храм належить їм, бо не визнають перехід вірян до ПЦУ, за який люди проголосували ще у 2019 році.

"Ну, із цих 900 людей, скажімо так, 59 осіб ухвалили рішення про перехід", – заявив священник УПЦ МП отець Андрій.

А в Православній церкві України переконують, що храм і територія довкола нього їхня, це підтвердив навіть Верховний суд. Зі свого боку у Вараській РДА жителів територіальної громади, до якої належить і село Заболоття, закликали зберігати спокій та не піддаватися агресії з приводу релігійного конфлікту, що трапився між прихожанами МП й ПЦУ.

"Уникайте оціночних суджень на підставі перегляду окремих роликів однієї чи іншої сторони конфлікту. На сьогодні питання остаточно юридично не врегульовано. Дай Бог мудрості духовним наставникам прихожан обох церков, аби уникати таких протистоянь надалі. Святі отці, просимо вас знайти потрібні слова, заспокоїти своїх прихожан, безпека й здоров’я людей мають бути понад усе", – йдеться у повідомленні чиновників на Facebook.

Джерело: ТСН.ua

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...