Третя Пречиста. Народні вірування, прикмети й заборони на Свято Введення до храму Пресвятої Богородиці

Свято Введення до храму Пресвятої Богородиці християни східного обряду відзначають 4 грудня. Це одне з дванадесятих свят, яке ще називають Третьою Пречистою.

За народними віруваннями, цього дня зима остаточно приходить на землю і вступає у свої права. За прикметами, якщо цього дня тепло, то надалі зима буде холодною. Якщо ж холодно ‒ взимку погода буде м'якою.

У народі вважали, що цього дня вода стає чарівною, тому дівчата давали нею напитися хлопцям, які їм подобалися. На Третю Пречисту в українців був звичай ходити в гості. Казали, якщо першою у дім зайде жінка – слід чекати невдачі, якщо чоловік – на господарів чекає достаток.

Цього дня не можна зайвий раз веселитися, а також тяжко працювати. Заборонялося шити, плести й вишивати.

Оскільки зараз триває піст, не можна укладати шлюби й вінчатися. Ця заборона особливо сильна на Третю Пречисту.

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...