Третина людей прокидається вночі в один і той самий час: Вчені пояснили, в чому причина

Приблизно третина усіх людей прокидається приблизно в один і той самий час, переважно о 3-4 годині ранку, та почуваються при цьому напрочуд бадьорими. Фахівці зі сну вважають, що такі пробудження часто пов’язані зі стресом, передають Патріоти України.

Про це повідомляє видання IFLScience.

За словами Грега Мюррея, директора Центру психічного здоров’я в Технологічному університеті Свінберна (Австралія), стрес не збільшує кількість нічних пробуджень, але робить їх більш усвідомленими.

Окрім стресу, причиною можуть бути нерегулярний розпорядок дня, надмірне читання негативних новин перед сном (думскролінг), а також брак свіжого повітря.

Прокидання о 3 або 4 годині ранку зумовлене тим, що більшість людей лягають спати між 23:00 і північчю та прокидаються близько 7-8 ранку.

Як пояснила Анесса Дас, заступниця директора Програми медицини сну в Медичному центрі Векснера штату Огайо, протягом ночі чергуються фази швидкого (REM) і не-REM сну, кожна з яких має різний поріг пробудження. З наближенням ранку кількість часу, проведеного у фазі швидкого сну, зростає, роблячи сон легшим і сповненим сновидінь.

Майкл Скаллін, доцент психології та неврології Університету Бейлора в Техасі, припускає, що такі пробудження можуть бути пов’язані з тривожними снами, хоча це не завжди кошмари.

Експерт зі сну Стефані Ромішевскі радить вставати в один і той самий час кожного ранку і лягати спати лише тоді, коли відчуваєте сонливість. Вона також рекомендує отримувати яскраве сонячне світло, займатися фізичними вправами і соціально взаємодіяти, щоб мозок звик, що сон — це нічна справа.

Ще одна порада від фахівців - робити список справ на наступний день перед сном, оскільки це допомагає “звільнити” мозок від незавершених думок і припинити нічні пробудження.

Доведеться заплатити! Ось про яке порушення ПДР варто знати українським водіям

вівторок, 10 вересень 2024, 6:50

В Україні рух приватних авто по смугах громадського транспорту заборонений, за винятком водіїв таксі та велосипедистів. Порушникам загрожує штраф у розмірі 680 гривень, передають Патріоти України. OBOZ.UA з'ясував скільки доведеться заплатити водіям за...

З відстрочкою теж можуть призвати? У ТЦК дали детальне розʼяснення

вівторок, 10 вересень 2024, 6:25

Відстрочка від мобілізації не є гарантією уникнення призову на службу. Якщо документ не належно оформлений, військовозобовʼязаного залучать до Сил оборони, передають Патріоти України з посиланням на коментар Тернопільського обласного ТЦК СП. Як розпов...