Троїцька батьківська субота-2020: Що потрібно зробити і чого не можна в цей день

В цей день в храмах моляться про всіх людей, що коли-небудь жили на світі, саме тому батьківська субота ще називається вселенською.

Троїцька батьківська субота в 2020 році випадає на 6 червня, за день до Дня Святої Трійці, 7 червня. Цей день буде в цьому році особливим, бо через карантин на суботу перенесені поминальні дні, зокрема в Києві. У ПЦУ також перенесли поминальні служби в храмах і на кладовищах з Радониці, 28 квітня, на цей день. Що суворо заборонено робити в цей день, традиції і звичаї - в матеріалі, який Патріоти України пропонують вашій увазі.

Що значить Троїцька субота

В цей день в храмах моляться про всіх людей, що коли-небудь жили на світі, саме тому батьківська субота, 6 червня, ще називається вселенською. У цей день заведено передавати священнику записки з іменами померлих близьких вам людей. Також віруючі можуть поставити свічу на спеціальний квадратний підсвічник, який називають канун. Поруч з ним - столик, куди слід покласти щось з продуктів (хліб, цукерки, крупи, червоне вино). Їх благословлять і роздадуть бідним.

Прийнято в цей день також роздавати милостиню нужденним і просити у них помолитися за близьких померлих людей. Помолитися за близьких, які покинули нас, можна і вдома. Найголовніше - молитва має йти від чистого серця. "Упокій, Господи, душу спочилого раба/раби Твого/Твоєї (називається ім'я)". Якщо ж поминаються кілька осіб, то потрібно сказати "душі рабів Твоїх". Ось найпростіша молитва.

Традиції, обряди і повір'я цього дня

Раніше в народі вірили, що на Трійцю душі померлих тимчасово поверталися до своїх тіл. Звідси пішла традиція прикрашати могили свіжою зеленню і прибирати там напередодні проводів. Адже місце спочинку повинно сподобатися покійному і показати, що його люблять і пам'ятають про нього.

Крім того, вважалося, що в суботу напередодні Трійці русалки виходили з річки і гойдалися на гілках дерев. Щоб від них захиститися на берегах палили багаття. А якщо у цей день йшов дощ, люди вірили, що буде великий врожай грибів і ягід, а літо буде спекотне.

Що суворо заборонено робити в Троїцьку поминальну суботу

  • Вважалося, що не можна поминати самогубців.
  • Не можна поминати покійних злими словами.
  • Їжу на могилах теж небажано залишати.
  • Також не можна пити алкоголь поруч з могилами.

Зазначимо, що традиційно поминальні дні в Україні масово проводяться через тиждень після Великодня. Але в цьому році в Православній церкві України заявили, що Радоницю з вівторка, 28 квітня, перенесли на 6 червня.

А 31 жовтня 2020 буде ще одна - Димитрівська батьківська субота.

У Києві також Проводи призначили на цей день. З 6 по 8 червня в столиці запускають додаткові маршрути міського транспорту. Вони допоможуть киянам дістатися до Південного, Північного та Лісового кладовищ.

Джерело: РБК-Styler

В Україні чоловікам, які не сплачують аліменти, скасують відстрочку: Чому це рішення є справедливим

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:22

Відповідно до нового закону про мобілізацію, багатодітні чоловіки, які мають борги за аліментами, втрачатимуть право на відстрочку. Це справедливо стосовно тих батьків, які ухиляються від утримання дітей, але використовують їх як привід для відстрочки ...

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...