Троїцька батьківська субота: Що категорично не можна робити у поминальний день

Православна традиція передбачає кілька разів у рік особливо поминати пам'ять померлих родичів. Такі дні називаються батьківськими суботами, і вони прив’язані великих церковних свят. Один із таких днів відзначається напередодні свята Трійці, передають Патріоти України.

OBOZREVATEL розповідає детальніше про Троїцьку батьківську суботу. А також про її традиції та заборони.

Що таке батьківська субота

Дні особливого поминання родичів православні відзначають напередодні великих церковних свят та під час постів. У такі дні годиться відвідувати могили померлих, наводити на них лад.

Також у ці дні у церквах проводяться панихиди і можна замовити молитву за померлого родича. Вірянам рекомендується також особисто просити бога про порятунок душ, хто уже відійшов у інший світ.

Коли відзначається Троїцька батьківська субота у 2023 році

Троїцька поминальна субота безпосередньо передує Дню Святої Трійці, яка завжди випадає на неділю. Ця дата вважається вселенською – її відзначають усі християнські церкви. Християни східного обряду, тобто православні, відзначатимуть її 3 червня, адже Трійця за їхнім календарем цьогоріч випадає на 4 червня.

У християн західного обряду свято відзначили 28 травня. Отже для них поминальною була субота 27 травня.

Що потрібно робити у Троїцьку поминальну суботу

Цього дня варто дотримуватись усіх традицій. Добре буде відвідати могили померлих родичів, навести на них лад, покласти свіжі живі квіти.

Якщо хтось у родині помер нещодавно, правильно буде відвідати церкву. Особиста молитва у храмі за померлих близьких також вітається.

Можна влаштувати поминальну трапезу. Її організовують вдома і збирають на неї найближчих людей померлого. Згадувати цю людину потрібно тільки добрими словами. І обов’язково відпускати всі образи, які могли залишатись непрощеними за життя небіжчика.

Заборони Троїцької батьківської суботи

Цей день не вважається святковим – це більшою мірою жалобна дата, проте обмеження, які накладаються на діяльність вірян, схожі зі святковими. У поминальну суботу не можна:

  • займатись важкою фізичною працею – будівництвом, роботою на городі, тощо;
  • не варто також приділяти час рукоділлю;
  • краще утриматись від вживання алкоголю та тютюну;
  • забороняється згадувати погане про померлих;
  • годиться утриматись від сварок, пліток та лихослів’я.

Опалювальний сезон в Україні можуть завершити достроково, названо терміни і причину

вівторок, 19 березень 2024, 11:28

Опалювальний сезон в Україні цього року завершиться наприкінці березня через плюсову температуру повітря. Про це заявив голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов, . "Зазвичай опалювальний сезон закінчується 15 квітня, але цього року, зважаючи на п...

В Україні повернули обов'язкову індексацію зарплат, але підвищення можна не чекати? Всі нюанси

вівторок, 19 березень 2024, 11:26

Для українських роботодавців повернули зобов'язання щороку проводити індексацію зарплат. У 2023 році дія такого правила була припинена, проте 2024-го її відновили. Утім, українцям не доводиться розраховувати на різке підвищення окладів - обов'язковій і...