"Трудилися" не лише голуби і ворони: ЦРУ розсекретило дані про тварин-шпигунів

Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) США оприлюднило папери, що стосуються програми підготовки тварин для проведення шпигунських місій у СРСР в роки холодної війни. Про це з посиланням на відповідні документи повідомляє AFP, передають Патріоти України.

Зокрема, в опублікованих паперах міститься інформація про тестування кішок, собак, дельфінів і птахів. Велика увага приділялася тренуванням дельфінів, які могли здійснювати диверсії і допомагати шпигувати за радянськими атомними підводними човнами. В рамках проектів Oxygas і Chirilogy ЦРУ з'ясовувало, чи можна навчити дельфінів розміщувати вибухівку на судах, розставляти гідроакустичні буї в радянських портах або супроводжувати підводні човни, щоб збирати їх акустичні характеристики.

Як зазначається, особлива увага приділялася птахам: голубам, совам, воронам і яструбам. ЦРУ приваблювало орнітологів, щоб знайти птахів, які регулярно проводили частину року поряд з Шиханами (Саратовська область РФ), де знаходиться військово-хімічний полігон. Вказується, що американська розвідка розглядала птахів в якості "живих датчиків", на основі їжі яких можна було б з'ясувати, випробуваннями яких речовин займається СРСР. На початку 1970-х ЦРУ вивчало використання хижих птахів і ворон для доставки підслуховуючих пристроїв, а також для отримання фотознімків.

Крім того, у американської розвідки був план, пов'язаний з голубами. На сайті ЦРУ розміщено фотографію голуба з прив'язаною до нього маленькою камерою. В ході тестування на птахів навішували такі пристрої, з ними вони повинні були переміщатися між певними точками в СРСР, проте результати дослідження виявилися неоднозначними. У документах зазначено, що направити голубів планувалося на верф в Ленінграді, де будувалися атомні підводні човни. При цьому не уточнюється, чи було в результаті зроблено спробу здійснити операцію. Як зазначає агентство, жодна з програм, описаних в розсекречених документах, не просунулася далеко.

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

Мілевський поновив кар'єру футболіста: Стало відомо, де він буде грати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:58

Колишній нападник київського "Динамо" та збірної України Артем Мілевський оголосив про повернення у футбол. 39-річний уродженець Мінська виступатиме за столичний медіаклуб IGNIS, передають Патріоти України. За IGNIS грають футбольні агенти та функціон...