Труна зі свинцю і кам'яне серце: Археологи знайшли незвичайне поховання аристократа (фото)

У французькому місті Флерсі на площі Сен-Жермен співробітники Національного інституту превентивних археологічних досліджень Франції (Inrap) під час розкопок знайшли дві свинцевих труни, датованих XVII-XVIII століттями. На одній з них перебувала урна у формі серця, яка називається "кардіотафом". Як повідомляється на сайті Inrap, знахідка була зроблена ще в 2014 році, проте дослідження вмісту кардіотафа закінчили тільки зараз, передають Патріоти України.

У 2015 році всередині трун виявили скелети дорослих людей, чиї черепа були розкриті. Тіла були піддані ритуалу бальзамування. Це вказує на те, що поховані були людьми дуже високого соціального статусу. Вчені висунули припущення, що це останки представників лінії графів Флерських. Кардіотафи часто зустрічаються в парафіяльних і монастирських церквах. У них поміщали серце померлої людини після того, як в процесі бальзамування з його тіла виймали внутрішні органи. Це була звичайна для європейських еліт похоронна практика, яка отримала найбільш широке поширення між XVI і XVIII століттями.

Виявлений кардіотаф розкрили за допомогою невеликої електричної циркулярної пилки. У ньому містився наповнювач, виготовлений з якогось зернистого пухкого матеріалу коричневого кольору, з приємним ароматом.

Усередині нього перебувало муміфіковане серце. Орган дуже добре зберігся. Це говорить про те, що бальзамування органів в той період було дуже ефективним. Дослідники спробують встановити, які інгредієнти використовувалися для муміфікації і що саме служило наповнювачем, що на століття забезпечив дивовижне збереження органічної тканини.

Імовірно, для цього використовувалася суміш різних рослин, на що, наприклад, вказує сильний запах перцевої м'яти і наявність гранульованої речовини, яка, ймовірно, є пилковими зернами.

Відомий спортсмен, а нині боєць спецпідрозділу СБУ Стаховський назвав головну перевагу росіян і що цьому протиставити

субота, 4 травень 2024, 4:15

Легенда тенісу в Україні Сергій Стаховський служить у лавах СБУ з 2023 року. Бувши на різних ділянках фронту та аналізуючи ситуацію, він сказав, у чому Росія переважає Україну. Про це він розповів в інтерв'ю "РБК-Україна", передають Патріоти України. З...

Депортації бути? У Чехії зробили заяву щодо українців призовного віку, які ухиляються від мобілізації

субота, 4 травень 2024, 3:25

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що його країна не підтримує позицію тих українських чоловіків, які намагаються уникнути мобілізації виїздом за кордон. Водночас визнав, що механізми держави обмеженні в питанні депортації таких люде...