Три категорії професій: Які робочі місця не зможе замінити штучний інтелект

На тлі розмов про те, що штучний інтелект замінить працівників, експерти кажуть, що є роботи, які комп’ютери не здатні виконувати. Зокрема, це завдання, які передбачають чітко виражені людські якості, такі, як емоційний інтелект і нестандартне мислення, передають Патріоти України.

Робочі місця, які поки що не забере ШІ

Мартін Форд, автор книги Правило роботів: як штучний інтелект змінить усе, виокремив три категорії професій, які, на його думку, перебувають у “зоні безпеки”.

– Перша – це робота, яка є по-справжньому творчою: ви не виконуєте шаблонну роботу або просто переставляєте речі, а дійсно вигадуєте нові ідеї та створюєте щось нове, – зазначив він.

Однак це не означає, що всі робочі місця, які вважаються творчими, є безпечними.

Такі професії, як графічний дизайн і спеціальності, пов’язані з візуальним мистецтвом, можуть стати одними з перших, які підуть у небуття. Базові алгоритми можуть змусити бота аналізувати мільйони зображень, даючи змогу ШІ миттєво освоїти естетику.

Але є певна безпека і в інших видах творчості, каже Форд: У науці, медицині та юриспруденції… люди, чия робота полягає в розробці нової юридичної стратегії або бізнес-стратегії. Я думаю, що там і надалі буде місце для людей.

Другою ізольованою категорією, за словами експерта, є професії, які вимагають складних міжособистісних стосунків. Форд вказує на медсестер, бізнес-консультантів і журналістів-розслідувачів.

За його словами, це робота, “де потрібно дуже глибоко розуміти людей. Я думаю, мине багато часу, перш ніж штучний інтелект зможе взаємодіяти так, щоби дійсно будувати стосунки”.

Третя безпечна зона – “це професії, які вимагають мобільності, спритності та здатності вирішувати проблеми в непередбачуваних умовах”.

– Багато робітничих професій – електрики, сантехніки, зварювальники тощо – підпадають під цю категорію. Це ті види робіт, де ви весь час стикаєтеся з новою ситуацією. Їх, напевно, найскладніше автоматизувати. Щоб автоматизувати подібні роботи, вам знадобиться науково-фантастичний робот. Вам потрібен C-3PO із Зоряних воєн, – сказав Мартін Форд.

Хоча люди, найімовірніше, залишаться на посадах, які підпадають під вищезгадані категорії, це не означає, що ці професії повністю ізольовані від поширення штучного інтелекту.

Джоан Сонг Маклафлін, доцент кафедри економіки праці в Університеті Буффало (США), вважає, що більшість робочих місць, незалежно від галузі, мають аспекти, які, ймовірно, будуть автоматизовані за допомогою технологій.

– У багатьох випадках безпосередньої загрози для робочих місць немає, але завдання зміняться. Людські професії стануть більше орієнтованими на міжособистісні навички. Легко уявити, що, наприклад, ШІ виявлятиме рак набагато краще, ніж людина. Я припускаю, що в майбутньому лікарі використовуватимуть цю нову технологію. Але я не вважаю, що роль лікаря буде повністю замінено, – сказала вона.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...