"Це був наклеп": Тернопільська бібліотека після скандалу з переселенцем попросила в омбудсмена "захисту від хейту"

Колектив Тернопільської обласної бібліотеки для дітей зробив офіційну заяву і звернувся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця. Відповідну заяву оприлюднили на сторінці бібліотеки, передають Патріоти України.

Позиція бібліотеки

"Колектив Тернопільської обласної бібліотеки для дітей звертається до Вас (Дмитра Лубінця. - Ред) з приводу оприлюднення неправдивої інформації у телеграм-каналі та викладеної в офіційному листі до виконуючого обов'язків начальника Тернопільської обласної військової адміністрації Володимира Важинського щодо ситуації, що склалась в нашій бібліотеці з сім’єю Посохових. Цитата: "Батькам хлопчика було запропоновано взяти обрані дитиною книги за умови оплати застави у розмірі 300 грн за один примірник… В результаті дитині видали дві книги після того, як батьки сплатили за них заставу у розмірі 600 грн", – йдеться у повідомленні.

Там категорично запечують цей факт. Натомість у бібліотеці стверджують, що 3 і 16 квітня читачу було видано 3 книги без застави. "Так само відкидаємо й інші звинувачення. Факти щодо дискримінації з нашого боку читачів з інших регіонів України є абсурдними та провокативними. Сподіваємось на справедливу оцінку даної ситуації та просимо спростувати неправдивий факт отримання бібліотекою від читача застави у розмірі 600 грн. А оскільки ситуація, що склалася після публікації Катерини Посохової в інтернет-мережі, негативно вплинула на репутацію нашої бібліотеки та працівників особисто, то просимо захистити нас від дискримінаційних наклепів та організованого хейту", – наголосив колектив Тернопільської обласної бібліотеки для дітей.

Реакція омбудсмена на заставу за книжки для 7-річного переселенця

Напередодні Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у телеграмі, що відправив листа керівництву Тернопільської ОВА, у якому закликав перевірити обставини конфлікту між родиною переселенців та обласною дитячою бібліотекою

"Інформація про конфлікт між родиною переселенців та обласною дитячою бібліотекою поширилася мережею. Йшлося про те, що дитині з сім’ї ВПО відмовили у вільному та безоплатному отриманні у тимчасове користування книг із фонду бібліотеки. В результаті дитина отримала книги лише після сплати батьками застави у 600 гривень", – написав Лубінець.

Він наголосив, що ВПО мають ті ж права і свободи, як і інші громадяни України, і прояви дискримінації щодо них у будь-яких сферах є неприпустимими. "Задля невідкладного реагування за цим випадком відправив лист до керівництва Тернопільської ОВА щодо перевірки цього інциденту та вжиття заходів", – зазначив омбудсмен.

Що відомо про скандал у Тернополі

Раніше українська журналістка Катерина Посохова, яка з сином переїхала з Харкова до Тернополя, написала у соцмережах, що у Тернопільській обласній бібліотеці для дітей відмовилися видавати книжки її 7-річному сину без внесення застави, пояснивши це недовірою до переселенців.

У Тернопільській обласній бібліотеці для дітей цю інформацію заперечили, натомість пояснили, що беруть заставу лише за цінні книжки. А директор всеукраїнської мережі книгарень "КнигоЛенд" Ігор Зарудько повідомив, що хлопчику надішлють добірку дитячих книжок. "У квітні-червні 2022 року ми спільно з видавництвом "Ранок" дуже активно надавали книжки людям в бомбосховища в Харкові, Києві, Дніпрі, Одесі. Ми передавали книги для переселенців в Кременчуці, Ужгороді, Чернівцях, Рівному, Житомирі і інших містах. Ми продовжуємо підтримувати переселенців, тому що ми з Харкова, ми знаємо, як це жити не вдома", - написав він.

Айтішниця поскаржилась, що роботодавець відхилив її кандидатуру через те, що вона... з Харкова

неділя, 5 травень 2024, 22:50

UI/UX дизайнерка Марина Стульнікова з Харкова розповіла як зіткнулася з відмовою від роботодавця через свою локацію. За її словами, їй уперше відмовили з такої причини. Після цього дизайнерка всюди прибрала позначку про свою локацію в Харкові, передают...

"Добре, що став на міну": Мати російського окупанта зраділа, що син повернувся з фронту інвалідом

неділя, 5 травень 2024, 21:30

Російський окупант Олексій Воронін пішов вбивати українців через борги і кредити. Додому загарбник повернувся без кінцівки, але радіє, що отримав мільйони компенсації та купив квартиру. Історію "трьохсотого" окупанта розповів Юрій Бутусов, передають Па...