"Це досить незвично": Синоптикиня пояснила неймовірну спеку в Україні та спрогнозувала, коли температура спаде

До України прийшла аномальна спека. Стовпчики термометрів піднялись до 40-41° градусів, що близько до абсолютних максимумів температури зафіксованих в Україні за всю історію спостережень. Про це в коментарі "РБК-Україна" сказала заступниця очільника відділу метеопрогнозів "Укргідрометцентру" Наталія Голеня, передають Патріоти України.

"Для першої половини липня це досить незвично, оскільки у нас за кліматом найтепліша друга половина липня, а наймаксимальніші температури фіксувалися у першій половині серпня", - сказала вона.

У якості прикладу Голеня навела 2010 рік, коли найбільша спека була наприкінці липня - на початку серпня, а 12 серпня температура в Луганську піднялася до 42 градусів - найвище значення. "Якщо ми досягнемо у найближчі дні, субота-неділя та понеділок-вівторок, то до цього у нас максимальні значення були в серпні. Тепер ці значення будуть у середині липня. Ось у цьому унікальність", - пояснила синоптик.

Як пояснила Голеня, причина спеки в тому, що в Україну по висоті надходить тропічне повітря з півдня. З початку воно надходило з південного сходу, а тепер - з південного заходу.

"З Африки на Середземне море перекочувало, і до нас буде надходити найближчі три-п'ять діб повітряна маса з півночі Балкан, а на Балкани воно з Африки потрапляє", - сказала вона. За її словами, у денні години, коли малохмарна погода, йде інтенсивний прогрів. "Тому ми маємо найвищі значення, максимальні температури, які вже перевищують 30 градусів і навіть будуть досягати 40", - повідомила вона.

Зниження температури

За прогнозом "Укргідрометцентру", спека трохи спаде наступного тижня. Зниження температури від понеділка, 15 липня, очікується на заході України, з вівторка - на півночі.
"Але на півдні-сході спека буде утримуватися до 18-20 липня", - сказала вона. До речі, для України абсолютний максимум температури складає 42°, і був зафіксований на Луганщині 12 серпня 2010 року.

Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Маск анонсував висадку перших астронавтів на Марс уже 2028 року. Експерти оцінили амбітну заяву

понеділок, 16 вересень 2024, 23:29

Керівник американської компанії SpaceX, мільярдер та винахідник Ілон Маск уже багато років марить ідеєю про колонізацію Марса, де начебто збирається навіть особисто провести залишок свого життя. Амбітний підприємець анонсував висадку людей на Червону п...