"Це як ловити гранату без кільця!": У лабораторіях України, що тестують на коронавірус, почалося справжнє пекло (фото)

Командиру батальйону патрульної поліції Євгену Зборовському довелося чекати результатів тесту на COVID-19 дев'ять днів - незважаючи на те, що він перебував у стаціонарі з пневмонією. Одесит Максим Головкін, чия історія викликала великий резонанс, дізнався результат першого ПЛР-тесту через два тижні, передають Патріоти України.

Про тривожну ситуацію кажуть і самі медики. Більшість – анонімно, оскільки на спілкування з пресою накладено негласну заборону. Однак і лікарів, і пацієнтів турбує, що можна змарнувати дорогоцінний час.

Про довге очікування результату ПЛР-тесту на своїй сторінці у Facebook повідомив командир батальйону патрульної поліції Євген Зборовський. Поліцейський потрапив до лікарні 27 квітня, цього ж дня у нього зробили забір біоматеріалу. Результат на коронавірус-19 прийшов аж 6 травня – весь цей час Євген провів у лікарні з пневмонією.

"Прийшов мій результат на COVID-19 – негативний. Ось така реальна швидкість роботи лабораторії зараз. Але спалаху епідемії завдяки карантину і вашій свідомості вдалося поки уникнути", – розповів Зборовський.

Рекорд за рекордом

Унікальний пацієнт із Одеси (хворів на COVID-19 два місяці!) Максим Головкін результатів першого ПЛР-тесту чекав аж два тижні.

"Результати тесту я чекав два робочі тижні, він виявився позитивним. Абсолютно нелогічно, як усе це відбувається. Гаразд, я молодий, а літня людина? Вона, не дай Боже, може і вмерти за цей час", – розповів Максим.

Загалом хлопець провів у ізоляції 55 днів, а сьогодні стало відомо, що він повністю видужав від COVID-19. "Другий тест прийшов негативний! Офіційно видужав! Свобода!", – написав він на своїй сторінці в Instagram.

"Якщо стільки чекати, був би інфікований весь інститут!"

Забив на сполох і в.о. головного лікаря Національного інституту раку Богдан Борисюк. У пацієнтки, яку госпіталізували для проведення операції, виявили коронавірус, в результаті чого було закрито одне з відділень. Потім тест дав позитивний результат і в одного лікаря.

Борисюк розповів, що лабораторії дуже перевантажені. "Днями у столичній лабораторії нам озвучили термін у 12 діб. Ви собі можете на мить уявити, якби у мене в Інституті лежала пацієнтка з COVID-19 ще 10 або 12 днів і чекала результату, був би інфікований весь Інститут! Я дзвоню в лабораторію, вони не відмовляють, але кажуть, що черга на 12-14 днів, швидше просто не встигнуть. Це все одно що ловити гранату без кільця", – заявив медик.

"Син навіть ночує на роботі"

У киянки Валентини Залізко син працює вірусологом в одній з державних лабораторій, де роблять ПЛР-тести на COVID-19.

Як розповіла Валентина, навантаження на лікарів зараз дійсно велике, а її син працює з ранку до ночі."Син працює ще більше, ніж місяць тому. Стандартний режим у нього з 8-ї ранку до 10-11-ї вечора, а буває і до другої години ночі. Навіть кілька разів ночував на роботі", – розповіла мама лікаря.

Валентина також загострила увагу на питанні зі страхуванням лікарів. "Потрібне обов'язкове страхування здоров'я працівників, які мають відношення до проблеми вірусу COVID-19. Вони ризикують своїм здоров'ям", – додала вона.

Чи витримають навантаження?

Медбрат Київської міської клінічної лікарні №17 Гліб Бітюков, який два тижні провів у складі української місії в Італії, вважає, що якщо в Україні збільшити кількість тестів на COVID-19, то лабораторії не впораються з навантаженням. Результати можна буде отримати лише через місяць, коли лікувати хворого вже немає сенсу.

Медик також зазначив, що в Україні офіційна статистика ситуації із захворюванням на коронавірус відбиває дійсність тижневої давнини. Водночас фахівці не мають сумнівів: найближчим часом навантаження на лабораторії неминуче збільшиться, так що потрібно швидко вживати заходи.

Потрібні термінові рішення: і тести, і нові лабораторії

Глава комісії Київської міської ради з питань охорони здоров'я Олег Гелевей під час брифінгу ще тиждень тому заявив, що українська влада на 10 днів запізнюються із заходами боротьби з COVID-19.

"Наші лабораторії вже не можуть впоратися. Центральна лабораторія міста Києва, згідно з усіма нормами, повинна надавати результати тестів протягом 48 годин, проте вже є затримки", – розповів Гелевей. Він переконаний, що потрібно як збільшити кількість самих тестів, так і відкривати нові лабораторії для визначення захворювань на коронавірус.

Негласна заборона

У Київському міському лабораторному центрі МОЗ працівники повідомили, що спілкування з пресою – тільки через письмові інформаційні запити, по телефону ні вони, ні керівництво не розмовлятиме.

Лікарі двох інших лабораторій на умовах анонімності розповіли, що введено заборону на спілкування з журналістами. "Нам викликали "на килим" і сказали, що ми не уповноважені щось коментувати. Більше того, наполегливо порадили про те, що стосується роботи, не писати у Facebook", – розповів один із лікарів. А в Центрі громадського здоров'я України просто не відповідають на телефонні дзвінки.

Нас обійшли Гана і Ботсвана

Станом на ранок 7 травня в Україні зареєстровано 13 691 хворого на COVID-19. Всього за минулу добу виявлено 507 нових випадків. Померли 13 осіб, а одужали – 299. Такі цифри на брифінгу озвучив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

За даними worldometers.info, Україна сьогодні посідає 106-те місце за кількістю проведених тестів на мільйон населення серед інших країн і територій світу. Нас обійшли навіть Ботсвана і Гана.

Джерело: Обозреватель

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...