Це не літні люди: Хто з українців більше ризикує опинитися за межею бідності

В Україні в суспільній свідомості закріпилася думка, що опинитися за межею бідності найбільше ризикують пенсіонери. Насправді, як і попереджала Україну ООН, найбільш вразливою категорією є багатодітні сім'ї. Про це в інтерв'ю розповіла директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи Елла Лібанова, передають Патріоти України.

«Ризик бідності серед пенсіонерів не найвищий … А сім'я з трьома дітьми з високою ймовірністю буде бідувати. Наявність другої дитини — дуже серйозний ризик бідності, але все ж не катастрофа», — пояснила Лібанова.

За підрахунками Інституту демографії, межа бідності в Україні — це приблизно 4 тисячі гривень на людину в місяць. Згідно з цими критеріями, до бідних відноситься кожен третій. «У нас третина бідного населення», — зазначає експерт.

За словами Лібанової, до 2020 року бідність в Україні зменшувалася, потім хороша тенденція перервалася, бідних стало більше. «Після першого карантину найбільше зросла бідність у великих містах. Вона була нижче, ніж в селах, але зростання було найбільшим», — розповіла директор Інституту демографії. Такі перекоси просто пояснюються, якщо згадати, як контролювалося дотримання карантину в міській та сільській місцевості.

«Карантинних вимог серйозніше дотримувалися у великих містах. Якщо в місті магазин закривався, то він дійсно не працював… Аналогічна ситуація з ресторанами, готелями… У маленьких містах і селах — карантинні вимоги не завжди дотримувалися», — пояснила Лібанова.

Джерело: Факты

Є важливий момент: Командир пояснив, чим замінити демобілізацію в Україні, і чому вона не потрібна до завершення війни

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" полковник Павло Паліса виступив проти демобілізації до кінця війни. Військовий вважає, що набагато важливіше отримати можливість частіше проводити ротації для відновлення боєздатності підрозділі...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....