"Це помста демонська за мою тверду позицію щодо вірності своїй Матері-Церкві": Митрополит УПЦ МП прокоментував затримання поліцією свого помічника з посилкою наркотиків

Митрополит Запорізький УПЦ Лука заявив, що затримання його помічника Євгена Кугатова є важким ударом для його пастви. Про це він повідомив у своєму Telegram-каналі.

“Священнослужитель будь-якого рангу повинен бути прикладом для прихожан і зразком духовного життя. На жаль, так буває далеко не завжди. Навіть у Церкві люди падають і оступаються. Але при цьому потрібно завжди мати мужність визнати свої помилки і стати на шлях виправлення”, – сказав він.

Про його словами, затриманого клірика Лука знає давно, відтоді, коли ще був намісником Глинської пустині.

“Я знав також і про його наркозалежності. Але я бачив і його покаяння, і його бажання позбутися від цієї недуги. Зі свого боку я робив все можливе для того, щоб допомогти йому в цьому. Довгі роки вдавалося стримувати хворобливі потяги наркозалежності Євгенія. Але влада диявола, на жаль, знову запанувала їм. Святі отці кажуть, що за мирянином ходить один біс, за ченцем десяток, а за архієреєм – тисячі. Для мене це гіркий і тяжкий урок. Щодо цього клірика будуть прийняті всі необхідні дисциплінарні заходи. Він також повинен відповісти за законом і перед органами правопорядку. Я готовий зі свого боку надати необхідну допомогу для розслідування цього інциденту”, – підкреслив він.

Митрополит попросив прощення у своєї пастви за цей інцидент.

“Я також розумію, що в духовному плані — це помста демонська за мою тверду позицію щодо вірності своєї Матері – Церкви. Але я хочу запевнити, що як і раніше будуть стояти на твердих канонічних позиціях, ні в чому не поступаючись і не прогинаючись. Вже сьогодні ллється море брехні на мене особисто і на нашу єпархію в зв’язку з цим інцидентом. ЗМІ пишуть про отримання «великої партії наркотиків», хоча це абсолютно не відповідають дійсності. Називають хімічний препарат в той час, коли ще не було висновку експертизи. Брехня, домисли, вигадки, спроби зіграти на чужій біді – все це чергова справа батька брехні”, – додав він.

Лука нагадав, що “суспільство культивує вади, а Церква допомагає з ними боротися”.

“Тому її (церкву, – ред.) називають лікарнею, а не заповідником святих. Її члени борються з гріхом. Хтось його перемагає і стає святим, а хтось, не впоравшись, гине. На даний момент можна сказати, що Євген Кугатов не впорався з хворобою. Це не привід для сміху, це привід для того, щоб більше уваги звертати на самого себе. Хто без гріха, можете кидати в нього каміння. Я ж буду молитися про те, щоб Бог напоумив і врятував його заблудлу душу. І допоміг впоратися з висушуючу його душу пристрастю”, – резюмував він.

Нагадаємо, запорізькі поліцейські затримали ієромонаха Свято-Андріївського кефального собору Запоріжжя Іліодора, в миру Євгена Кугатова.

У Києві п'яний водій не врахував розмір вантажу і розніс заправку (фото)

субота, 20 квітень 2024, 16:19

У Києві п'яний водій не врахував розмір вантажу і розніс заправку в Голосіївському районі. Про це повідомила патрульна поліція Києва та оприлюднила відповідні фото, передають Патріоти України. "У Голосіївському районі інспектори отримали повідомлення п...

Катерина Кухар відреагувала на критику військового Олександра Терена і зізналася, чи танцює під Чайковського

субота, 20 квітень 2024, 15:52

Прима-балерина і керівниця хореографічного коледжу Катерина Кухар прокоментувала висловлювання військового Олександра Терена про те, що вона і танцюрист Олександр Стоянов «заробляють на балетних постановках російських композиторів», передають Патріоти ...