"Це супермутант і гримуча суміш": Медик розповів, чим небезпечний індійський штам COVID-19 і кому треба боятися

Індійський штам коронавірусу є супермутантом. Він відрізняється від попередніх тим, що після інфікування симптоми з'являються дуже швидко, тобто через 2-4 дні після контакту. Про це розповів "Фактам" торакальний хірург вищої категорії, пульмонолог, доцент Київського медичного університету, керівник Всеукраїнського респіраторного клубу кандидат медичних наук Євген Симонець, передають Патріоти України.

Відповідаючи на питання, чому ж в Індії така катастрофічна ситуація з вірусом, якщо країна сама виробляє вакцину, медик зазначив, що справа в особливій заразності нового штаму.

"Коронавірус мутує і за півтора року, крім китайського, з'явилися різні штами: Британський, Південноафриканський, Бразильський і навіть наш Західноукраїнський — він є подобою британського, але з мутацією двох білків", - зазначив пульмонолог.

До речі, новий штам не завжди викликає втрату нюху і смаку, зазначив медик. "Індійський вірус-супермутант. "Гримуча суміш" утворилася з мутації двох вже змінених штамів, і вийшов гіпервірус, або даблвірус (подвійний). Він відрізняється від інших часом появи симптомів - не 10-12 днів після контакту з хворим, а два-три. Не завжди виникає втрата нюху і смаку", - розповів Симонець.

Індійський штам характеризується розладом органів травлення, уточнив медик. "Крім закладеності носа, першіння і болю в горлі, дискомфорту пацієнта часто турбують нудота, блювота, порушення стільця, болі в животі. Крім цього, є і легенева симптоматика (порушення дихання, кашель), пов'язана з пошкодженням мембрани альвеоли — функціональної одиниці легких, а також з тромбоемболією. Тому крім рутинних аналізів (загальний аналіз крові, С-реактивний білок), треба перевірити і Д-димер", - повідомив кандидат медичних наук.

Не зважаючи на астрономічний штраф: Голлівудська актриса родом з України відмовилася грати росіянку в серіалі Netflix. Студія не зглянулась на мотивацію дівчини (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 2:35

Голлівудська акторка родом з України Іванна Сахно розірвала контракт зі стримінговою платформою Netflix, бо не захотіла в новій кінороботі грати росіянку. В інтерв'ю для ТСН вона розповіла, що тепер їй потрібно виплатити компенсацію. За її словами, їй ...

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...