"Це важка, пекельна робота, за яку платять копійки": Поліцейські в Україні розповіли, чому масово звільняються зі служби

Всередині структури Національної поліції України існують різні проблеми, що призводить до звільнення співробітників. Про це повідомляє BBC News Україна, передають Патріоти України.

Працівники втратили інтерес, адже в 2015 році реформа здавалася перспективною. Також влаштовувала досить висока заробітна плата. Однак вона з часом не росла, але ж робота складна і важка.

Середня зарплата поліцейського в країні становить близько 15 000 гривень. В патрульній поліції Києва зарплата 13,9 тисячі. У регіонах цифра ще менша і може бути близько 10 000 гривень. Самі поліцейські і експерти підкреслюють, що така сума не відповідає ні рівню покладених завдань, ні ризику для життя і здоров'я.

Двоє поліцейських поділилися з журналістами досвідом роботи в правоохоронних органах. Один з них вже звільнився, а інший ще служить.

"Я пішов в поліцію з першим набором в 2015 році. Тобто тільки почалася ця реформа, я відразу пішов в патрульну поліцію Києва", - розповів колишній поліцейський Артем (ім'я змінено для уникнення проблем).

У нього три вищі освіти, він серйозно хотів пов'язати своє життя з правоохоронною діяльністю, здав всі тести і пройшов відбір. Для чоловіка все виглядало досить перспективно. Але він підкреслив, що недолуга реформа дала про себе знати. "Тобто ідея була хороша, але її реалізація була поганою", - зазначив екс-поліцейський.

За його словами, не можна було реформувати патрульну поліцію і нічого не робити з райвідділами, адже всі ці структури повинні працювати разом, злагоджено.

"Патрульки - це не та робота, куди приходиш і говориш: буду тут все життя працювати. Це важка, пекельна робота, за яку платять копійки. Я там був майже три роки. Довго ти не протягнеш", - пояснив Артем.

Але він додав, що в райвідділах ще гірше. "Там немає ні транспорту, нічого. Поліцейські везуть затриманих на маршрутці до суду - це ж фініш", - сказав чоловік.

Він також поділився, що в райвідділах не завжди є форма, на відміну від патрульної поліції. Крім того, там гірші умови роботи, зарплата менша. Тому правоохоронці в райвідділах завжди були "злі" на патрульних. Були проблеми з комунікацією між структурами. "Тобто треба було проводити реформу комплексно, не тільки в одному напрямку", - упевнений Артем.

Другий поліцейський Дмитро (ім'я змінено) ще служить, але вже думає про звільнення. Він каже, що для нього ніяких перспектив залишатися на службі немає. Прийшов до лав правоохоронців теж в 2015 році. "Мені було цікаво і я мав довіру до цього процесу, тому вирішив приєднатися до цієї реформи", - каже чоловік.

За його словами, процедура відбору була прозора, а от подальше просування по службі - ні. Тому багато мотивованих і хороших поліцейських почали звільнятися.

"Я особисто для себе не бачу перспектив. Дуже багато стикався з тим, що ти віддано і ефективно працюєш, а призначають якихось інших людей, тих, хто ближчий до керівництва", - розповів Дмитро. У цій ситуації, вважає він, потрібні чесні і прозорі конкурси. Інакше будуть і далі призначати "своїх", а не професійних людей.

У той же час в Нацполіції кажуть, що проблема відтоку кадрів "актуальна". Станом на червень 2020 року чисельність в лавах правоохоронців становить 151,6 тисячі осіб. При цьому некомплект - 23,7 тисячі, а це майже 16% персоналу. Найбільше не вистачає людей в департаменті патрульної поліції - більше 22%, тобто кожна п'ята посада вакантна. А найбільший недобір в Києві.

На сайтах з пошуку роботи можна побачити вакансії в патрульну поліцію. Середня зарплата цих пропозицій - 12 000 гривень. Для порівняння, сайт work.ua показує, що середня зарплата таксиста в Києві становить 18 000 гривень, в Харкові - 14 000, у Львові - 15000.

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Держпраці заявили, що під час воєнного стану українців не можна звільняти за прогули: Що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:22

Державна служба з питань праці заявила про те, що прогули тих співробітників, які переїхали в інший регіон або виїхали за кордон під час воєнного стану, не можуть бути причиною звільнення. Замість звільнення їх можна відправити в неоплачувану відпустку...