Це здивує багатьох! Що не можна було робити піонерам у СРСР

Тоталітарний устрій держави СРСР передбачав виховання абсолютно покірних і готових на все громадян. Саме цим і займалась піонерська організація, в яку приймали дітей на порозі бунтівного підліткового віку, передають Патріоти України.

У лавах піонерської організації дітей вчили ходити строєм, слухняно виконувати команди і поводитись так, як від них вимагає керівництво. А щоби розвинути слухняність, їм забороняли різні речі. Зараз ці заборони можуть здатись навіть дикими. OBOZ.UA зібрав кілька таких табу для піонерів.

Вітатись рукостисканням

Жест потискання руки при зустрічі є особистим привітанням – ти показуєш конкретній людині, що у твоїй долоні немає нічого небезпечного і ти готовий іти на зближення. Але в Радянському Союзі суспільне превалювало над особистим, тому таке вітання вважалось у багатьох випадках недоречним. Так що піонери вітались за допомогою особливого салюту – вони здіймали над головою зігнуту у лікті руку.

Окрім того зменшення фізичних контактів допомагало запобігати передачі інфекційних захворювань між дітьми. У дитячих колективах легко поширювались різні хвороби – від грипу до черевного тифу чи жовтухи. Піонерський салют допомагав профілактувати спалахи цих хвороб.

Тримати руки у кишенях

Така поза з точки зору етикету вважається неввічливою. І справді не вітається, якщо ви перебуваєте у формальній обстановці. Проте у повсякденних ситуаціях жест з руками у кишенях вважається нормою. Втім, в СРСР дітей змалечку привчали не почуватись розслаблено, тому піонеру, який тримав руки у кишенях завжди робили зауваження, а за регулярне порушення цієї заборони могли і покарати.

Спати у зручній позі

Влітку члені піонерської організації збирались на відпочинок у табори. І там контроль над їхнім життям ставав тотальним. Контролювали в тому числі те, як діти сплять. Лежати потрібно було на спині або на боці. Накривати голову ковдрою було заборонено, а руки потрібно було тримати поверх ковдри. Втім, це не заважало дітям вночі вставати і займатись різними витівками, наприклад, мазати одне одного зубною пастою. Бо діти навіть в умовах тоталітаризму все одно залишаються дітьми.

Грати у футбол

Ідеологічна доктрина піонерії передбачала навчання дітей абсолютній чесності. А футбол така гра, де виграє не тільки більше технічний, але й той, хто вміє обхитрити суперника. Тому дітям не дозволяли грати у цю гру. Щоби не давати піонерам ганяти м’яча, лікарі розповідали, що такі навантаження до 17 років протипоказані – вони буцімто погано впливають на серце і нервову систему. На дітей це справляло мінімальне враження і вони з радістю щодня після школи грали у футбол, але у дворовому форматі.

Сперечатися зі старшими

Оскільки ключовою задачею піонерії було виховання у дітях абсолютної покірності, то їм насаджували поклоніння перед авторитетом із ранніх років. Виражалось це у забороні сперечатись зі старшими. Дітям вкладали думку, що старша людина не може помилятись, тому не можна сперечатись із нею за жодних обставин.

"Довіряйте офіційним джерелам інформації": У Yasno пояснили, чи планується підвищення тарифів на світло для населення

п’ятниця, 4 жовтень 2024, 9:58

Тарифи на світло для населення не планують підвищувати. Рішення щодо зростання цін на електроенергію ухвалює Кабінет міністрів, передають Патріоти України з посиланням на гендиректора енергетичної компанії Yasno Сергія Коваленка у Facebook. Він запереч...

Лихоманка починається раптово! ВООЗ попередила про ризик нової глобальної епідемії невиліковної вірусної інфекції

п’ятниця, 4 жовтень 2024, 9:52

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) попередила про високий ризик поширення смертельної, невиліковної хвороби, яку спричиняє вірус Марбург. Лихоманка починається раптово і супроводжується різким підвищенням температури тіла, сильним головним б...