Це здивує! Науковці з'ясували несподіваний зв'язок між професійним бігом і тривалістю життя

Бігати 10 годин на тиждень понад 120 км – це, безумовно, екстремальне навантаження. Проте нове дослідження показує, що деякі професійні спортсмени не лише не виснажують свій організм, але й додають роки до свого життя завдяки таким жорстоким тренуванням.

Аналіз включає дані про стан здоров'я перших 200 людей, які пробігли 1,6 км менш ніж за 4 хвилини у 1950-х, 60-х та 70-х роках. За даними команди дослідників з Канади та Австралії, ці професійні бігуни жили в середньому майже на 5 років довше, ніж решта населення, пише Science Alert.

Отримані дані суперечать думці про те, що надмірні фізичні навантаження в довгостроковій перспективі негативно впливають на здоров'я. Випробовування людського організму на максимум може бути навіть корисним, принаймні для декого.

Хоча численні дослідження свідчать про те, що фізично активні люди живуть довше, поки що незрозуміло, корисно чи шкідливо займатися фізичними вправами більше, ніж рекомендованоДеякі вчені припускають, що спосіб життя високоінтенсивних спортсменів, які беруть участь у марафонах, велоперегонах на витривалість або тріатлонах, може створювати надмірне навантаження на серце, що підвищує ризик передчасної смерті. Але якщо для людей, які ведуть малорухливий спосіб життя, інтенсивні фізичні вправи можуть спричинити проблеми зі здоров'ям, то для досвідчених спортсменів наслідки можуть бути іншими.

У 2022 році Гарвардське дослідження показало, що люди, які тренуються більше, ніж рекомендовано, можуть знизити ризик смерті на 30%. Це на 10% більше, ніж за дотримання рекомендацій щодо активності.

Кардіолог з Університету Альберти Стівен Фолкс та його колеги підтвердили, що епідеміологічні дослідження велосипедистів Тур де Франс, олімпійських атлетів та веслярів показали збільшення тривалості життя порівняно із загальною популяцією.

Тепер дослідники показали, що ця закономірність справедлива і для бігунів на короткі дистанції. Ця група спортсменів випробовує свої дихальні, серцево-судинні, метаболічні та опорно-рухові системи на максимум. Щоб досягти високого рівня швидкості, бігуни регулярно беруть участь у високоінтенсивних фізичних навантаженнях.

У 2018 році кардіологи виявили, що тривалість життя таких бігунів на 12 років більша за середньостатичну. Вчені свідчать, що ефекти довголіття в першу чергу опосередковані зниженням смертності від серцево-судинних захворювань і раку. Наголошують також, що важливою є і генетична складова

Сенсаційна знахідка на Київщині: Археологи виявили у Білогородці артефакт козацької доби, котрий музефікують для відвідин туристів

неділя, 8 вересень 2024, 6:50

Це село на околиці Києва в княжі часи було значним політичним і ремісничім центром, сліди колишньої значущості зберігала ще і 17 століття. Археологи Інституту археології НАН України знайшли унікальний артефакт у селі Білогородка на Київщині. Про це пов...

У Боярці декомунізували пам'ятник Павці Корчагіну (відео)

неділя, 8 вересень 2024, 6:20

Найбільш відома споруда містечка під Києвом, котра символізувала відомого на весь комуністичний світ героя автобіографічної книги Миколи Островського, поїхав у заслання. Відтепер пам'ятник знаходитиметься у Музеї монументального мистецтва тоталітарної ...