Цей фактор вирішує все: Названо причину, чому чоловіки частіше за жінок хворіють на рак

Чоловіки хворіють онкологічними захворюваннями частіше жінок через мутації в гені TP53. Як повідомили австралійські вчені, даний ген кодує білок р53, який часто називають "стражем генома" - p53 стежить за ушкодженнями ДНК, і якщо їх накопичується занадто багато, він зупиняє клітинний розподіл і включає програму апоптозу (клітинного самогубства), передають Патріоти України.

Дослідники відзначають, що якщо ж р53 через мутації працює погано, або його в клітці дуже мало, в ДНК почнуть накопичуватися інші мутації, які можуть спровокувати нестримний раковий розподіл.

Вчені припустили, що мутації в ТР53 належать до числа переважно чоловічих, тому у них частіше розвиваються онкозахворювання. Також дослідження показали, що у жінок мутовані Х-хромосомні гени, що впливають на р53, часто просто відключаються, і тому не можуть погано вплинути на р53. У чоловіків же такі гени продовжують працювати і після мутацій, збиваючи р53 з пантелику, що знову ж таки загрожує злоякісним переродженням клітин.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...