Ціна прогресу: Співробітники SpaceX сотні разів були травмовані через те, що Маск хоче швидше колонізувати Марс

В аерокосмічній компанії SpaceX американського мільярдера Ілона Маска не реєстрували сотень виробничих травм, ідеться в розслідуванні агентства Reuters, передають Патріоти України.

Автор пише, що виявили "щонайменше 600" таких травм, а також дізналися про нещасний випадок, який спричинив смерть співробітника компанії. Усе це стосується періоду із 2014 року.

За даними агентства, загинув 38-річний Лонні Леблан, колишній морський піхотинець, який влаштувався на роботу в компанію Маска і спробував своєю вагою притиснути пінопластові деталі під час транспортування на вантажівці. Унаслідок цього він упав, ударився головою об тротуар, і його визнали мертвим. Сталося це у 2014 році, але про це жодного разу не повідомляли, наголошують у журналістському розслідуванні.

Серед травм, які виявило Reuters у компанії SpaceX, – порізи та рвані рани (приблизно 100 випадків), переломи й ампутації кінцівок, ураження електричним струмом, поранення голови й очей.

На думку співробітників SpaceX, вони "розплачуються за прагнення мільярдера колонізувати космос із запаморочливою швидкістю".

Розслідувачі поспілкувалися з колишніми й чинними співробітниками SpaceX і почули розповіді про "хаос на робочому місці", недостатньо навчений і перевтомлений персонал і "регулярні пропуски основних процедур безпеки". Усе це нібито пов'язано із прагненням Маска "якнайшвидше вирушити на Марс і врятувати людство", створивши прихисток у космосі після "Землі, яка вмирає".

Сам Маск, за словами опитаних, також виявляв безтурботність щодо правил безпеки. Наприклад, "грав" із небезпечною для життя апаратурою.

Окрім того, були випадки, коли робітників відмовляли носити захисний жовтий одяг, тому що Макс "не любить яскравих кольорів".

У січні 2022 року внаслідок серії порушень під час випробування ракетного двигуна Raptor V2 відлетіла деталь і пробила голову співробітника SpaceX Франсіско Кабади, він впав у кому. Дружина постраждалого заявила Reuters, що "компанія проігнорувала спроби сім'ї з'ясувати, чому він не був захищений", і висловила думку, що для менеджменту компанії "робітники просто одноразові".

Автори матеріалу зазначають, що більшість років, які досліджувало агентство, підприємства SpaceX не подавали звітів про травми на робочому місці. А дані за 2022 рік, які "є повнішими", свідчать, що рівень травматизму на трьох великих промислових об'єктах SpaceX "значно перевищив середній показник у космічній галузі".SpaceX не відповіла на запитання Reuters, наголосили в агентстві.

Запропонував старенькій киянці допомогу: Власниця трикімнатної квартири на Печерську пустила до себе незнайомця і стала безхатьком

субота, 27 липень 2024, 21:00

Власниця трикімнатної квартири на Печерську на схилі років опинилась на вулиці через зухвалого шахрая, який привласнив її помешкання. За словами правоохоронців, 48-річний чоловік підшукував людей без родичів, які мають у власності нерухомість. Таким чи...

Слуги Зеленського різко піднімають податки і собі зарплатню. А тим часом вже третині українців має гроші тільки на їжу, і ще кожному десятому не вистачає навіть на це - соціологи

субота, 27 липень 2024, 20:00

32% сімей в України грошей вистачає лише на їжу - купувати одяг складно. Про це повідомляє видання Дзеркало тижня з посиланням на дані Центра Разумкова, передають Патріоти України. . Ще майже половині сімей українців (48%) грошей вистачає на їжу та о...