Цитокіновий шторм вбиває організм: Комаровський дав просте пояснення і розповів про небезпеку

Пандемія коронавірусу поповнила запас різних словосполучень, якими медики пояснюють вплив хвороби на організм людини. Одним з таких словосполучень стало "цитокіновий шторм", який виникає після зараження COVID-19. Доктор Євген Комаровський дав саме просто пояснення про те, що таке цитокіновий шторм і як він діє на організм. Про це лікар написав на своїй сторінці в Instagram, передають Патріоти України.

У Комаровського запитали, за яких умов розвивається цитокіновий шторм і чи потрібно його знімати гормональними препаратами або іншими – нестероїдними протизапальними засобами.

Як пояснив український лікар, цитокіни - це протизапальні речовини, які беруть активну участь в процесі придушення якогось інфекційного агента. І настільки сильно беруть участь, що завдають шкоди здоров'ю.

"Цитокіновий шторм в дуже спрощеному вигляді - це надмірно активна реакція організму на зараження, інфікування. Система імунітету настільки активно накидається на якусь сторонню частинку - в такому випадку на вірусну частинку, — що пошкоджує не тільки цю вірусну частинку, але і тканини власного організму", - пояснив Комаровський.

За словами фахівця, зупинити цю надлишкову реакцію можна, з використанням протизапальних гормонів. І будь – які прояви цитокінового шторму – різке погіршення стану, підвищення температури, падіння сатурації на 2-3 тижні хвороби - вважаються прямими показаннями для використання таких ліків.

Важливо!

Комаровський попередив, що в деяких випадках препарати можуть тільки погіршити стан хворого. "Але відразу хочу звернути увагу любителів лікуватися ліками: дексаметазон до цитокінового шторму, до зниження сатурації нижче 93 і різкого підвищення температури на тлі поліпшення, не корисний і не показаний. Тобто до ситуації погіршення дексаметазон не спрацює - він потрібен тільки тоді, коли цитокіновий шторм є. А якщо його немає, то дексаметазон та інші кортикостероїди швидше погіршать стан хворого і його шанси на одужання", - пояснив лікар.

У Львові 50-річний чоловік безжально вбив рідну матір

субота, 20 квітень 2024, 14:19

У Львові 50-річний чоловік вбив власну матір. Тепер йому загрожує до десяти років тюрми. Про це повідомили у поліції Львівської області, передають Патріоти України. Повідомлення про тіло жінки без ознак життя у квартирі одного з будинків на вулиці Горо...

Затримано військових, які розстріляли поліцейських на Вінниччині. Відео з бодікамери вбитого патрульного виклали в мережу (18+)

субота, 20 квітень 2024, 13:14

Військових, яких розшукували за розстріл поліцейських на Віниччині, затримано. Про це повідомили українські ЗМІ, передають Патріоти України. . За попередніми даними, вони здалися самі. Раніше стало відомо, що Вінницька спеціалізована прокуратура у сфе...