Цивілізаційний розлом: Соціологи показали, як українці ставляться до Сталіна, котрого досі боготворять жителі Росії

Ставлення українців до радянського вождя Йосипа Сталіна набагато гірше, ніж ставлення росіян до цієї історичної особистості. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 8-9 червня, зазначають Патріоти України.

За даними соцопитування, серед українців переважає негативне ставлення до Сталіна: 38% респондентів виявляють до нього неприязнь, страх або ненависть, 34% – байдужість. Більшість визначила своє ставлення до цієї особистості як “страх, неприязнь або відраза”.

18% опитаних заявили, що ставляться до радянського вождя з повагою, симпатією або захопленням.

Водночас у Росії до Сталіна позитивно ставляться 59% респондентів. При цьому переживання негативних почуттів до нього серед росіян поступово знижувалося і нині становить близько 10%. Лише 2% і 5% громадян РФ відносяться до даної особистості з ненавистю і неприязню.

У порівнянні з 2019 роком, в цьому році значно збільшилася частка тих, хто байдуже ставиться до Сталіна, зате зменшилася частка тих, хто не визначився зі ставленням до нього.

40% українців не згодні з твердженням, що Сталін був «великим вождем». 34% і згодні, і не згодні одночасно. 16% погодилися з цим.

Негативний спектр емоцій по відношенню до Сталіна відчувають респонденти у віці 40-69 років. Українці до 39 років частіше проявляються байдуже ставлення до нього, а найстарша група (70+) – не певне ставлення.

Південний і східний регіони України відрізняються більш позитивним сприйняттям Сталіна в порівнянні з центральними і західними областями.

"ПриватБанк" блокує картки: Названо причину, через яку обмежать рахунок будь-кого

субота, 4 травень 2024, 10:28

Клієнтка ПриватБанку поскаржилась на блокування свого рахунку в банку. За її словами, блокування відбувалось після того, як людина, яка робила їй переказ, поскаржилась на шахрайські дії, передають Патріоти України. Про це клієнтка банку написала в спе...

Який цукрозамінник "найкращий друг" для мозку: Вчені розкрили результати дослідження

субота, 4 травень 2024, 10:26

Видання Medical express пише, що дослідники з Шанхайського університету науки і технологій, Китайської академії наук (CAS) та інших інститутів Китаю нещодавно провели дослідження, щоб з'ясувати, що відбувається в мозку мишей, коли їх годують різними ти...