ТЦК може притягнути до відповідальності за неоновлення даних лише за певних умов: У Міноборони дали пояснення

Притягнути людину до відповідальності за неоновлення військово-облікових даних можна лише у тому разі, якщо він узагалі не оновлював свої дані у будь-якому з наявних в Україні реєстрів. Перевірити це має працівник ТЦК, передають Патріоти України.

Це пояснила заступниця міністра оборони з цифровізації Катерина Черногоренко. Вона уточнила, що співробітник ТЦК може скласти постанову лише за відсутності інформації в усіх реєстрах і виклику до ТЦК.

"Штраф накладається лише на тих осіб, які ухиляються від військового обліку, щодо яких немає інтеграції з іншими реєстрами. Наприклад, якщо є інтеграція з реєстром місця проживання, і ми можемо зробити запити стосовно людини й отримати дані про місце проживання, то людина нічого не порушує, не приходячи й не оновлюючи дані про місце проживання", – зазначила Черногоренко.

Посадовиця підкреслила: в КУпАП однозначно визначено, що штраф застосовується, тільки коли у цих порушників "немає обміну з іншими реєстрами". А таких реєстрів багато.

"Якщо відкрити статтю 7 закону про "Оберіг", то там цілий набір персональних даних людини. Практично щодо всіх цих даних, включно з освітою та місцем роботи, в нас уже є інтеграція реєстрів. Тобто працівник ТЦК спочатку має "сходити" в реєстр, отримати ці дані в реєстрі, і лише якщо їх там немає – скласти постанову", – пояснила представниця Міноборони.

Черногоренко назвала такий механізм "дуже правильним запобіжником". "Але, дійсно, якщо там необхідні певні дані, наприклад, немає даних про військово-облікову спеціальність, які може внести лише працівник ТЦК, то людина має з’явитися до ТЦК й оновити ці дані. Тут питань немає, тут буде порушення", – додала вона.

Під ковпаком: В Україні підприємства зобов'язали інформувати ТЦК про працівників, які відмовилися від отримання повісток і які звільнились

вівторок, 2 липень 2024, 9:12

Відповідно до нового законодавства щодо мобілізації в Україні керівники підприємств зобов'язані невідкладно повідомляти ТЦК та СП про працівників, які відмовилися від отримання повісток. Також ця вимога стосується працівників, які звільнилися, передают...

Прихильники московської церкви нервують: хто і як захищає рпц в Україні

вівторок, 2 липень 2024, 8:53

Мірою того, як кількість підписів за розгляд законопроекту про заборону московської церкви наближається до необхідної для прийняття рішення, прихильники рпц в Україні нервують. Нервуючи, здають себе з потрохами – хоч, певне, їм здається, що вони виявля...