"Тут важливі стандарти": У Раді розповіли, чи можуть заблокувати Telegram в Україні

Соціальна мережа Telegram активно використовується для поширення російської дезінформації. При цьому адміністрація мережі не йде на співпрацю з українською владою щодо блокування каналів та акаунтів, які поширюють фейки, передають Патріоти України.

Якщо таку співпрацю не вдасться налагодити, Telegram в Україні можуть заблокувати, як це було зроблено з російськими мережами вКонтакте та Однокласники. Таку думку висловив народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин у коментарі OBOZ.UA.

Він нагадав, що, за даними Ради національної безпеки та оборони, а також Служби безпеки та Головного управління розвідки Міністерства оборони України, Telegram Росія активно використовує для поширення дезінформації.

При цьому намагання української влади встановити контакт з адміністрацією мережі щодо блокування таких каналів та акаунтів поки що залишаються безуспішними. І якщо співпрацю налагодити так і не вдасться, в Україні можуть розглянути інші варіанти протидії російській пропаганді, аж до блокування ресурсу.

"Більш ефективнішим способом протидії російській пропаганді є взаємодія адміністрації мережі з нашими спецслужбами. Але ми маємо досвід блокування вКонтакте та Однокласники. Тому якщо такої співпраці не буде налагоджено, то я не здивуюся, що наші спецслужби введуть санкції. Які – це буде їхнє рішення", – зазначив Юрчишин.

При цьому голова Комітету з питань свободи слова звернув увагу на особливості роботи українських журналістів, що поширюють ту чи іншу інформацію у Telegram. Якщо ця інформація взята з пропагандистського ресурсу, правильно було би чітко це вказувати.

"Поширення інформації навряд чи можна розглядати як зловживання чимось. Тут важливі стандарти поширення. Якщо є посилання, що канал який є джерелом інформації внесений СБУ у список російських пропагандистських і це дає можливість громадянам оцінювати якість такої інформації – все гаразд. Хоча, звісно, мені не зрозуміло чому українці готові користуватися джерелами які контролюються країною-агресором", – підкреслив Юрчишин.

Водночас він наголосив, що наразі про блокування Telegram повністю в Україні наразі не йдеться, тож українцям, які послуговуються цією мережею для заробітку або для відстежування новин, переживати немає про що.

"Ми на етапі налагодження комунікації з власниками і адміністраторами мережі. Більше б я радив інвестувати свій час і зусилля не в реагування на хайпові теми, які розганяють самі Telegram-канали, а на перевірку інформації та здатності її критично оцінювати. Якби наші громадяни володіли цими навичками, не споживали бездумно російську пропаганду, то б і питань до соцмереж не було б. Але це складно, бо перевірка інформації, особливо емоційно зарядженої потребує часу. Зручніше просто вірити тому, що читаєш, не аналізуючи джерело", – резюмував Юрчишин.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...