Тисячі українських чоловіків у Польщі готові їхати далі, а не вертатися до України, - ЗМІ

Польща пообіцяла Україні допомогти з поверненням чоловіків призовного віку: тисячі українців можуть переїхати в інші країни, щоб уникнути цього. Про це пише Forbes, передають Патріоти України.

Видання вказує, що набуття в Україні чинності нового закону про мобілізацію 18 травня та обіцянка Польщі допомогти Києву з поверненням чоловіків призовного віку, може мати значний негативний вплив на польську економіку. Це пояснюють тим, що тисячі громадян України, які проживають у Польщі, ймовірно, будуть змушені покинути свої робочі місця і піти до армії, або, для уникнення військової служби, намагатимуться виїхати з країни.

Зазначається, що наразі у Польщі перебувають понад мільйон українських біженців. З них - 371 000 - це чоловіки призовного віку, які можуть підлягати обов'язковій військовій службі.

Тридцятирічний українець, який проживає у Варшаві, вважає, що ця ситуація може змусити деяких українців покинути Польщу, оскільки інші країни регіону, включно з Естонією та Німеччиною, виключили можливість повернення чоловіків.

"Ті, хто не хоче бути мобілізованим, будуть шукати способи уникнути повернення в Україну за будь-яку ціну, навіть якщо це означає приєднання до тіньової економіки або переїзд з сім'єю в іншу країну. Польща може втратити частину своєї важливої робочої сили", - каже чоловік.

Спеціаліст з легалізації працевлаштування Андрій Арканюк вважає, що раптового відтоку українців з Польщі не буде, втім, він уже бачить підвищений інтерес до переїзду в Німеччину, Іспанію або за межі ЄС.

З огляду на те, що Київ і Варшава підписали угоду про спрощення виконання судових рішень - рішення про ухилення від мобілізації в Україні можуть бути успішно виконані в Польщі. "Якщо це станеться у великих масштабах, то може відбутися масовий виїзд громадян України призовного віку з Польщі", - каже він.

Водіям в Україні готують нові штрафи, можливі й арешти: Що відомо про новий законопроєкт

неділя, 23 червень 2024, 20:10

Водіям загрожуватимуть штрафи до 17 тис. грн за невиконання законних вимог співробітників військової поліції. Законопроєкт також передбачає арешт на строк до 10 діб за ненадання інформації або невиконання вимог. Про це йдеться у схваленому Верховною Ра...

Нелюд проник до помешкання через не зачинені двері: На Одещині поліція затримала ґвалтівника 9-річної дівчинки

неділя, 23 червень 2024, 18:37

В Одеській області поліцейські затримали 25-річного чоловіка, який зґвалтував дев'ятирічну дівчинку. . Про це повідомило Головне управління Національної поліції в Одеській області. . "Вночі, коли нікого з дорослих не було вдома, зловмисник проник чер...