У Будапешті відбувся багатотисячний протест проти будівництва китайського університету: Мер і його прибічники звинувачують Орбана у корупції та зраді національних інтересів

Угорці вийшли на багатотисячний протест…

В столиці Угорщини на акцію протесту проти будівництва філії шанхайського Університету Фудань вийшло приблизно 10 тисяч громадян, повідомляють Патріоти України з посиланням на DW.

Зазначається, що раніше уряд Угорщини і керівництво китайського університету досягли домовленості, відповідно до якої в Будапешті побудуються студентське містечко площею 500 тисяч квадратних метрів, розраховане приблизно на 5 тисяч студентів.

Однак не всі жителі угорської столиці згодні з таким рішенням, тому і вийшли на протест. Вони звинуватили прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана в надмірній близькості до китайської влади.

Обурення в угорців викликає те, що університет, який повністю підконтрольний китайській стороні, будуватиметься в Будапешті коштом угорських платників податків. Вартість будівництва навчального комплексу попередньо оцінюється в 1,5 млрд євро. Територія, на якій планують побудувати його філію в Будапешті, раніше призначалася для будівництва дешевих студентських гуртожитків.

Також відомо, що в університеті Фудань навчаються майбутні кадри для Компартії і спецслужб Китаю.

Протестувальників підтримав мер Будапешта Гергей Карачонь. Він раніше дав розпорядження перейменувати вулиці, що примикають до території передбачуваного будівництва, на вулицю Далай-лами, Уйгурських мучеників і Гонконгської свободи. Це обурило Китай.

Довідка: Фуданьський університет (Університет Фудань) — університет в місті Шанхай. Фуданьський університет є одним з найпрестижніших і найстаріших вищих навчальних закладів в Китаї. Незмінно входить до списку топ-100 найкращих університетів світу.

За даними правозахисних організацій, щонайменше мільйон уйгурів та представників інших мусульманських меншин утримуються в таборах у китайській провінції Синьцзян. Там вони змушені відмовитись від своєї релігії, культури та мови, а в деяких випадках з ними жорстоко поводяться. Низка країн Заходу звинувачує Пекін у геноциді уйгурів та інших меншин. Уряд у Пекіні спочатку заперечував існування таких таборів, а пізніше заявив, що це навчальні центри з боротьби з релігійним екстремізмом.


Не готові воювати: Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації

четвер, 25 квітень 2024, 18:30

Прагнення уникнути мобілізації найбільш поширене на сході. Загалом в Україні готовність до мобілізації перебуває на посередньому рівні. Такі даніоприлюднив фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, передають Патріоти України. "Визначаючи реа...

Генконсульство України в одному з міст Польщі поновило видавання паспортів

четвер, 25 квітень 2024, 18:26

Генеральне консульство України в польському Любліні поновило видавання паспортів для виїзду за кордон громадянам, які подали заяви до 23 квітня. Українці зможуть отримати документи після їхнього доставлення до установи. Про це в коментарі "Укрінформу" ...