У Чорнобильській зоні гинуть знамениті велетенські соми, помилуватися котрими приїжджали туристи

Штучна водойма, яка призначалася для охолодження реакторів ЧАЕС, продовжує пересихати. Колись величезний став, що наповнювалася з річки Прип’ять, давно перетворився на каскад озер, які поступово міліють. З 2016 року водойму припинили підживлювати. Вода випаровується, а разом з нею зникає й риба, зокрема велетенські соми, яких любили годувати хлібом туристи.

У Чорнобильському заповіднику опублікували фото однієї такої рибини, яка опинилася на суші через пересихання водойми. Від велетня залишилися лише хребет і голова з великою пащею зі «щіткою» — кількома рядами дрібних загнутих всередину зубів.

Про чорнобильських «сомів-мутантів» складали легенди та любили розповідали байки. Риба у ставу-охолоджувачі справді водилася чимала, але справа не в радіації. Соми досягали велетенських розмірів просто тому, що їх ніхто не ловив.

Інколи бувало, що вахтовики, які працювали на Чорнобильській станції витягали заради спортивного інтересу сомів вагою понад 50 кілограмів, фотографувались і відпускали. Вживати таку рибу в їжу категорично забороняється, адже здоров’я — дорожче. Став-охолоджувач зазнав надзвичайно високого забруднення радіоактивними речовинами.

Нині колишня водойма-охолоджувач є унікальним об’єктом для науковців, оскільки дає змогу досліджувати процеси формування нової наземної біоти.

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...

Підозрюваного у вбивстві Фаріон ретельно готували до злочину: Експерт-криміналіст вказав на важливі ознаки

субота, 27 липень 2024, 14:00

В'ячеслава Зінченка, якого підозрюють у вбивстві професорки Ірини Фаріон, міг хтось готувати та тренувати. Про це розповів кримінальний психолог Юрій Ірхін в ефірі "Київ 24", передають Патріоти України. Експерт наголошує, що психіка 18-річної людини д...