У Чорнобильській зоні гинуть знамениті велетенські соми, помилуватися котрими приїжджали туристи

Штучна водойма, яка призначалася для охолодження реакторів ЧАЕС, продовжує пересихати. Колись величезний став, що наповнювалася з річки Прип’ять, давно перетворився на каскад озер, які поступово міліють. З 2016 року водойму припинили підживлювати. Вода випаровується, а разом з нею зникає й риба, зокрема велетенські соми, яких любили годувати хлібом туристи.

У Чорнобильському заповіднику опублікували фото однієї такої рибини, яка опинилася на суші через пересихання водойми. Від велетня залишилися лише хребет і голова з великою пащею зі «щіткою» — кількома рядами дрібних загнутих всередину зубів.

Про чорнобильських «сомів-мутантів» складали легенди та любили розповідали байки. Риба у ставу-охолоджувачі справді водилася чимала, але справа не в радіації. Соми досягали велетенських розмірів просто тому, що їх ніхто не ловив.

Інколи бувало, що вахтовики, які працювали на Чорнобильській станції витягали заради спортивного інтересу сомів вагою понад 50 кілограмів, фотографувались і відпускали. Вживати таку рибу в їжу категорично забороняється, адже здоров’я — дорожче. Став-охолоджувач зазнав надзвичайно високого забруднення радіоактивними речовинами.

Нині колишня водойма-охолоджувач є унікальним об’єктом для науковців, оскільки дає змогу досліджувати процеси формування нової наземної біоти.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...