У Єгипті виявили саркофаг з докладною картою загробного світу на дерев'яних дошках

Це відкриття, на думку археологів, ставить історію Єгипту з ніг на голову.

У Єгипті виявлено саркофаг з докладною картою загробного світу. Раніше карти такого типу не зустрічалися в долині Фараонів, зазначають Патріоти України.

Археологи заявили про те, що написи, які були виявлені в саркофазі, знайденому в некрополі Верхнього Єгипту, виявилися найдавнішою відомою копією «Книги двох шляхів» - опису загробного світу і шляхів покійних по ньому. Саркофаг був виготовлений близько чотирьох тисяч років тому.
«Книга двох шляхів» являє собою зображення, що показують подорож померлого через загробний світ. Імовірно, цей твір було попередником заупокійних книг Нового царства, в тому числі «Книги мертвих», де теж описуються маршрути через країну мертвих. Зображення знаходили в декількох саркофагах і тільки в некрополі Дейр ель-Берш в центрі країни, де ховали правителів XV нома (номархів) Верхнього Єгипту під час Першого перехідного періоду і Середнього Царства.
У 2012 році археологи, які проводили розкопки в Дейр ель-Берше, виявили розграбовану могилу. Вона розташовувалася в похоронному комплексі номарха Аханахта I, який жив за правління XI династії (2130-1991 роки до нашої ери). У похованні було знайдено саркофаг. Він був сильно пошкоджений, але все ж можна було розрізнити написи, ймовірно, заупокійних текстів. Спочатку дослідники вирішили, що саркофаг належав попередникові Аханахта, але потім зрозуміли, що в ньому покоїться жінка на ім'я Анх. Ким вона була, невідомо.
У саркофазі збереглися фрагменти дерев'яних дощок, на яких були написи. Археолог Харко Віллемс зайнявся їх дослідженням. Вчений спочатку зробив фотографії високої роздільної здатності, а потім обробив їх за допомогою програмного забезпечення DStretch, яке дозволяє поліпшити якість зображень і побачити до того невиразні об'єкти. Після цього Віллемсу вдалося прочитати частину тексту й побачити зображення, які опинилися фрагментами «Книги двох шляхів». Дослідник порівняв їх з уже відомими варіантами і знайшов дві незначних відмінності в змісті текстів. Однак текст виявився найдавнішим з відомих варіантів.

На Великдень Землю накриє сильна магнітна буря: Стало відомо, скільки триватиме

неділя, 5 травень 2024, 12:28

Геомагнітний шторм, який почався в останній день квітня, ще триває. Від 4 травня на Землі вирує чотирибальна магнітна буря, яка за К-індексом вважається середньою. Вже сьогодні, 5 травня, очікується магнітна буря потужністю у п’ять балів (за К-індексом...

Який час, такі і вітання: Українські пілоти показали креативну великодню листівку

неділя, 5 травень 2024, 11:56

Українські пілоти привітали співвітчизників зі святом Воскресіння Христового. Оригінальну листівку опублікувало командування армійської авіації Збройних сил України у Facebook, передають Патріоти України. На фото зображений військовий літака, у якому ...