У Харкові нейтралізували угруповання на чолі з кримінальним авторитетом

Співробітники Служби безпеки України нейтралізували у Харкові злочинну організацію із шести людей на чолі з відомим кримінальним авторитетом, яка "відчужувала" майно мешканців. Про це повідомив речник Управління Служби безпеки України в Харківській області Владислав Абдула, передають Патріоти України.

"Двоє "керівників" організації розробляли плани злочинної діяльності, але розуміючи складність самостійної реалізації, почали залучати інших осіб серед своїх знайомих. У подальшому усі функції чітко розподілялись між усіма учасниками", — розповіли в СБУ.

Зловмисники шукали людей серед вразливих верств населення з нерухомим майном та вводили їх в оману. Вони допомагали підготувати нерухомість до продажу. Сюди входило гасіння боргів і дооформлення документів на право власності.

Потім учасники угруповання знаходили реальних або фіктивних покупців, укладали договір на відчуження майна й привласнювали його або гроші, які отримали від продажу майна. Гроші ділили між собою.

За інформацією Харківської обласної прокуратури, схему придумав 45-річний кримінальний авторитет у 2021 році. Вона передбачала заволодіння майном насамперед людей з алкогольною залежністю та психічними вадами.

"Для досягнення цілей зловмисники вдавалися до різних методів, зокрема залякування, фізичного насилля та позбавлення волі", — зазначили в прокуратурі.

Однією з жертв зловмисників став 45-річний мешканець Харкова, що страждає на психічне захворювання. Учасники схеми силоміць утримували його в гаражі та переоформили квартиру на іншу людину.

Під час обшуків у зловмисників виявили гроші у різній валюті, банківські картки, телефони, чорнові записи, документацію на право власності, печатки з ознаками підробки, зброю, наркотичні засоби.

Шістьом зловмисникам оголосили підозру за ч. ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. ч. 3, 4 ст. 190, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 146 (створення злочинної організації та участі в ній, шахрайство та незаконне позбавлення волі) Кримінального кодексу України. Їм обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Лякаючий прогноз вчених: Пилові бурі стають частішими в Європі, але далі буде гірше

субота, 27 квітень 2024, 6:30

Згідно з даними ООН, піщані та пилові бурі стають "все більш частими та сильними" у багатьох частинах земної кулі. У першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подво...

Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

субота, 27 квітень 2024, 6:15

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому. . Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура. . Ар...