У Херсоні збираються судити кіборга-інваліда, який застрелив браконьєра

Мова йде про вбивство при перевищенні необхідної оборони, а також перевищення методів затримання злочинців.

Віталій Григор'єв працює лісником. Фото: соцмережі.

10 січня на території лісництва біля села Малі Копані Херсонської місцевий лісник – ветеран війни, тяжко поранений на злітній смузі ДАП, інвалід 1 групи Віталій Григор’єв застрелив браконьєра, який хотів переїхати його на машині, повідомляють Патріоти України.

В той день ветеран АТО помітив чотирьох чоловіків, які незаконно вирубували ліс. Один з браконьєрів помітив лісника і вирішив переїхати його на автомобілі. Віталій зробив три попереджувальні постріли в повітря, після чого почав стріляти по машині. Одна з куль потрапила водієві в груди, внаслідок чого він помер на місці. Якби Віталій Григор’єв не був інвалідом – він би відскочив від автомобіля, який їхав на нього. Але чоловік, який зовсім нещодавно почав знову ходити, зробити цього просто не міг. Це була пряма загроза його життю.

Слід зазначити, що допомогу потерпілому намагався надати сам лісник, так як інші браконьєри просто розбіглися. Адвокат Віталія Григор’єва, Марина Єлісєєва, розповідає, що вже особисто була на місці злочину. Вона зізнається: не уявляє, як в тій ситуації можна було діяти інакше.

“Водій нахилився трохи в бік пасажирського сидіння – ймовірно, думаючи, що лісник буде стріляти по ньому так, ніби він сидить на водійському сидінні. Якщо б він не ухилявся – залишився б живий. До того ж, там нерівний рельєф місцевості. Автомобіль трохи нагорі був, а Віталій стояв нижче. Повинен бути проведений слідчий експеримент за участю Віталія, повинна бути балістична експертиза – і тоді ми з’ясуємо, чому він потрапив трохи вище капота, в скло, чому куля пішла в салон”, – зазначає адвокат.

Правозахисниця також звернула увагу на те, що Григор’єв намагався всіляко перешкодити браконьєрам і ризикував власним життям.

“Він ходить на двох милицях, тому що стан його ніг не дозволяє йому ходити на великі відстані – це дуже боляче. В той день він був без милиць – не думав, що доведеться стільки йти. Тягав на дорогу гілки, щоб перекрити їм виїзд. Повз кілометра півтора, тому що на тлі неба відразу було б помітно, якщо б він пересувався в повний зріст”, – додала Єлісєєва.

На поточний момент подію кваліфіковано за статтею 118 КК України. Мова йде про вбивство при перевищенні необхідної оборони, а також перевищення методів затримання злочинців. На сьогоднішній день Григор’єв відсторонений від роботи, йому повідомили про підозру. Справу кіборга буде розглядати Херсонський або Мелітопольський суд за місцем його прописки.

"Послідовно знищується велика російська культура": Герой України Резнікович розповів, чому він втік з України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:20

Ексгенеральний директор-художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки, Герой України Михайло Резнікович, який виїхав з України після початку повномасштабного вторгнення, дав інтерв'ю пропагандистському YouTube кан...

"Завдяки ним весь патріотизм вивітрився": Ексфутболіст газпромівського клубу несподівано наїхав на владу Росії

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:08

Роман Широков, колишній футболіст пітерського Зеніта, спонсором якого є Газпром, заявив, що влада Росії в останні роки посприяла відсутності футбольного патріотизму у РФ. Широков заявив, що саме тому після кар'єри у Зеніті він спокійно грав за принципо...