У кого можуть вилучити авто і забрати посвідчення водія - нюанси нового закону про мобілізацію

Обмежити ухилянта в користуванні транспортним засобом можна буде після суду. Окрім того, наявність більше ніж одного авто дозволяє вилучати машину на потреби Сил оборони - і це стосується всіх громадян України, а не лише військовозобов'язаних. Нюанси нового мобілізаційного законодавства OBOZ.UA пояснив адвокат Олег Горбачов. Нагадаємо, що закон, який змінює правила, набуде чинності 18 травня 2024 року, передають Патріоти України.

Процедура вилучення посвідчень водія

Якщо військовозобов'язаний не виконає вимог Територіального центру комплектування та соціальної підтримки щодо оновлення даних, військкомат отримає право звернутися до адміністративного суду із заявою про застосування санкцій у вигляді обмеження користування транспортним засобом.

"Потім, якщо на дорозі співробітники поліції зупинять водія і виявлять, що є таке рішення суду, то вже вони матимуть право вилучити посвідчення водія. По-друге, має бути ще окремий нормативний правовий акт, який буде затверджувати й регламентувати порядок вилучення поліцейськими таких посвідчень водія в разі, якщо буде відповідне рішення суду за заявою ТЦК, щодо обмеження у користуванні транспортним засобом", – розповів Горбачов.

Вилучення авто для ЗСУ

У вже ухваленому законі є відповідна норма, яка стосується всіх громадян України, які володіють більше ніж одним автомобілем. Тобто немає винятку, що це правило стосується лише військовозобов'язаних чоловіків.

"У разі якщо є більше одного транспортного засобу, то є законна можливість його вилучати на потреби Збройних сил. Також у законі прописано, що Кабінет міністрів має розробити окремий нормативний правовий акт, який уже буде регулювати порядок вилучення транспортних засобів у разі, якщо в громадянина України їх є більше одного", – наголосив експерт.

Відновлення посвідчення водія, якщо його вилучили

Щоб відновити цей документ, особа спочатку має виконати вимогу ТЦК – оновити свої дані. Докази цього необхідно надати державній виконавчій службі. Потім із постановою про закриття виконавчого провадження йти до органів поліції, щоб забрати вилучене посвідчення водія.

Цифра вражає! Скільки українських чоловіків за час війни нелегально перейшли у Румунію

субота, 11 травень 2024, 10:30

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну близько 11 тисяч українських чоловіків нелегально перейшли кордон із Румунією. Про це заявив представник прикордонної поліції Румунії Флорін Коман. За його словами, в більшості випадків втік...

Бережіть голови! Цієї ночі Землю накрила "екстремальна геомагнітна буря"

субота, 11 травень 2024, 9:54

Геомагнітна буря на Землі вперше за 20 років досягла найвищого рівня: у ніч на суботу K-індекс піднявся до максимальної позначки - 9. Центр прогнозування космічної погоди використовує "K-індекс", щоб описати наскільки активність сонця впливає на магніт...