У Кремлі спостерігають і хрестяться: У столиці Сербії протестувальники проти посилення карантину пішли на штурм парламенту. Багато поранених та затриманих (відео)

Столицю Сербії Белград охопили протести після того, як влада оголосила про посилення карантину через новий спалах коронавірусу. Пізно ввечері 7 липня демонстранти стали збиратися на площі перед парламентом. У протестах взяли участь понад 5 000 громадян, повідомляють Патріоти України з посиланням на ВВС. Україна.

Невдоволення викликала заява президента Сербії Александра Вучича, який повідомив, що в країні цього тижня введуть комендантську годину та посилять карантин через зростання кількості хворих на коронавірус.

Група протестувальників, приблизно 100-200 осіб, стала поводити себе агресивно. Вони кидалися камінням та підпалювали машини правоохоронців.

За даними влади, штурм влаштували представники правих організацій. Вони вимагали відставки президента, звучали також заклики не віддавати Косово.

Щоб взяти ситуацію під контроль, поліція застосувала сльозогінний газ, кийки, а також спецназ та кінну поліцію.

Розсіяти натовп вдалося після 2 ночі за місцевим часом.

За словами керівника поліції Белграда Владимира Ребича, внаслідок зіткнень постраждали щонайменше 60 людей, в тому числі 43 поліціянта. Згоріли п'ять автомобілів, отримали поранення три коня поліції.

23 протестувальників затримали.

В свою чергу президент Сербії Александар Вучич запідозрив, що іноземні спецслужби стоять за організацією протесту, який вилився в штурм парламенту в Белграді в ніч на середу.

Про це Вучич оголосив у своєму спеціальному зверненні до нації в середу, 8 липня.

Вучич заявив, що вчора ввечері на акції протесту "чинився всеможливий вплив з боку іноземних спецслужб", але не уточнив, які служби і країни були задіяні.

Вучич пов'язав протести і сутички з поліцією з майбутніми переговорами щодо Косова в Брюсселі. Він також виправдав дії поліції, заявивши, що вона відповіла тільки після того, коли "праворадикали і екстремісти" захопили хол парламенту, використовуючи ножі, каміння і коктейлі Молотова.

"Кожен, хто вчинив насильство, підпалив машини, буде суворо покараний, і пощади не буде", - сказав президент Сербії.

Як відомо, суворий карантин в Сербії скасували два місяці тому. Але після цього в країні почала зростати кількість хворих на Covid-19. Тож влада вирішила знову посилити заходи безпеки. Напередодні в Сербії зафіксували найбільшу кількість смертей від коронавірусу - померли 13 людей, 120 людей перебувають на штучній вентиляції легень, понад 4 тис. людей - в лікарні. Щодня в країні виявляють в середньому по 300 нових випадків.


Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...