У людства з'явився шанс на виживання: Вчені знайшли новий потужний антибіотик

Як відомо, бактерії поступово адаптуються до всіх відкритих за останні 80 років антибіотиків. Незабаром настане час, коли лікарі не зможуть зупиняти запальні процеси у своїх пацієнтів, якщо не вдасться винайти нові засоби.

Дикоростучий вид бобів. Ілюстрація: ВВС.

Вчені університету Ратгерса в Нью-Брунсвіку, США, відкрили в грунті мексиканських джунглів новий антибіотик фазоліцін (phazolicin). Особливу цінність він матиме при застосуванні в сільському господарстві. Відповідна стаття була опублікована в журналі Nature Communications, передають Патріоти України.

У ній ідеться, що екзотичний антибіотик був виявлений у кореневих бульбах дикорослого виду бобів Phaseolus vulgaris і здатний фіксувати азот і стримувати зростання шкідливих мікробів. "Опірність бактерій до антибіотиків є величезною проблемою як у медицині, так і в сільському господарстві, ось чому настільки важливі пошуки нових речовин з антибактеріальними властивостями", – розповів біохімік Костянтин Северинов.

За словами вченого, антибіотик здатний атакувати бактеріальні клітини. Але найважливіше з його властивостей те, що він здатний проникати в бактерію і "прикріплятися" до її рибосоми, перешкоджаючи її здатності виробляти білки. Відкривачі нового антибіотика вважають, що додаючи його в добрива, можна прискорити зростання і захистити від хвороб різні види бобових – горох, сочевицю, арахісовий горіх і соєві боби.

Під бронь не підпадає: Дмитро Коляденко розповів, чи готовий вступити до лав ЗСУ

четвер, 2 травень 2024, 9:39

Відомий український шоумен і співак Дмитро Коляденко зізнався, чи піде він служити, якщо йому прийде повістка. Під час телемарафону Єдині новини Дмитро Коляденко зізнався, що перебуває на військовому обліку. Він підкреслив, що якщо отримає повістку, то...

Самогубця наостанок стала вбивцею: Киянка вистрибнула з 14-го поверху і впала на перехожу

четвер, 2 травень 2024, 9:14

У Києві жінка викинулася з 14-го поверху і впала на перехожу. Обидві загинули. Про це повідомив ТГ-канал Київ без цензури. . Напередодні повідомлялося, що з вікна багатоповерхівки на вул. Каштановій, 12б, вистрибнули двоє людей - жінка 1996 року нар...