У липні Україну накриють зливи та град: Синоптикиня дала довгостроковий прогноз і попередила про "сюрпризи"

Наприкінці квітня в Україні буде похолодання, можуть навіть вдарити заморозки вночі, а на початку червня пройдуть сильні дощі зі шквалами. Однак, за прогнозами погоди від наших фахівців, літо в Україні буде на 1-2 градуси теплішим за норму, і вже в другій половині червня прийде літня спека, передають Патріоти України.

Докладніше про це читайте у матеріалі OBOZ.UA.

У липні нас накриють зливи та град

Літо в Україні буде спекотним, але не настільки, щоб говорити про аномальні температури. Про це OBOZ.UA розповіла кліматологиня, завідувачка відділу Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України Віра Балабух.

"Зараз, згідно з прогнозами, які дають світові центри, можна говорити про те, що літо в Україні буде досить теплим, але не спекотним. Середня температура за літо може бути на 1-2 градуси вищою за норму. У червні аномально теплою погода може бути у західних, південних та південно-західних областях", – каже Віра Балабух.

Великдень без дощів, а у липні – грози та шквали: яке літо чекає на українців у 2024 році

Також кліматологиня зазначає, що нестійкою погода буде в липні, у цей період очікується велика кількість гроз із градом, шквальний вітер. Температура також у середньому перевищить норму на 1-2 градуси.

"Град і зливи для літа – звичайні явища, такі конвективні явища характерні для липня, і цього літа не буде винятку", – зазначає фахівчиня.

Також трохи спекотнішим за норму буде і серпень. Торік цей місяць видався дуже спекотним та побив рекорди за весь час інструментальних спостережень.

За словами Балабух, цього літа не очікуються довгі посушливі періоди, хоча в окремих регіонах посухи таки можливі. Також не очікуються періоди затяжних дощів.

У другій половині червня прийде спека до +30

За словами професорки, головної наукової співробітниці Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України Вазіри Мартазінової, наприкінці квітня та на початку травня на нас чекає похолодання аж до нічних заморозків. Але поступово температура підніматиметься.

А наприкінці першої декади травня та до середини червня в Україні пройдуть дощі. За словами Вазіри Мартазінової, у травні вологи буде багато, у червні вже менше. При цьому дощі можуть бути сильними, фронтальними та штормовими.

Натомість у другій половині червня на нас очікує спека до +30 градусів.

Щодо Великодня, 5 травня, то у цей день опадів не очікується.

Урожай обіцяє бути добрим. "Якщо судити за звітами, які дають наші агрометеорологи, стан посівів хороший. І це завдяки тому, що у нас спостерігалися аномально теплі лютий та березень. Тому вегетація рослин почалася значно раніше – від двох тижнів до 1,5 місяця. І посів озимих культур пройшов значно раніше, цьому сприяли висока температура повітря та достатня кількість вологи.

Від чого залежить погода

Багато в чому формування погоди залежить від процесів, що відбуваються в океані, зокрема в екваторіальних широтах. Ель-Ніньйо – тепла течія та Ла-Нінья – холодна течія впливають на погоду у США, Австралії, країнах східної Азії та у Європі.

Як повідомляють на закордонних сайтах погоди, зараз іде якраз зміна теплої фази Ель-Ніньйо на холодну – Ла-Нінья. На поверхні утворилися холодні "плями" води.

За допомогою пасатів і течій ці плями рухаються із заходу на схід. Це може створити погодні аномалії.

І якщо Ла-Нінья принесе до США, Канади літню спеку, то в Європі літо буде помірнішим. Прохолоднішим і з опадами його очікують на півночі Європи, а в центральній та південній частині можуть бути більш посушливі літні періоди.

За словами Віри Балабух, вплив Ла-Нінья в Україні особливо відчували у 2020-му, цей рік став одним із найтепліших. Тенденцію змінив лише 2023-й.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...