У мережі опублікували оцифрований унікальний архів документів УПА

Унікальна колекція записів описує життя повстанців у шести областях України.

Роман Шухевич грає у шахи з провідником ОУН Львівського краю Зиновієм Тершаковцем

Архівні документи Української Повстанської Арії (УПА), виявлені дослідниками під Львовом, виклали у відкритий доступ. 320 документів підпільників опубліковані на сайті "Електронний архів Українського визвольного руху", передають Патріоти України.

Такий архів знайшли в 2009 році - документи були закопані в лісі біля села Лапаївка Львівської області, і сьогодні, через 70 років, вони стали доступними для українців.

Серед іншого в архіві можна знайти пропагандистський матеріал, побудований у формі діалогу підпільника з інженером-придніпрянцем. Він містить ключові ідеї та положення ідеологічної та партійної програми ОУН, пояснення поточного політичного становища, історії України, визвольної боротьби, докази несправедливості політичної й економічної системи СРСР. Цей матеріал призначений для агітації українців зі східних земель, їх знайомство з ідеями та боротьбою ОУН і УПА.

Є документ про революційної діяльності першого організатора відділів УПА на ПЗУЗ 1941 - 43 рр.. Матеріал містить свідчення про діяльність члена ОУН, організатора похідних груп та відділу УПА в Клевенському районі Рівненської області Сергія Качинського - "Остапа" (також "Самсон", "Іван").

Також можна прочитати матеріал про вибухових речовин та їх властивості. У документі розповідається про зміну вибухових речовин в гази та детонацію, про роди вибухових речовин, їх властивостях та формах в різних арміях, про висадку і знищення різних предметів (конкретні приклади).

Як розповів історик Руслан Забілий, документи були заховані в металевому молочному бідоні.

За даними дослідників, його закопали там восени 1950 року. Зазначається, що так повстанці сподівалися врятувати свідоцтво про їхню боротьбу.

"Лапаївський архів є унікальною знахідкою для вчених і громадськості", - пояснив історик і член Центру досліджень визвольного руху Руслан Забілий.

Він зауважив, що документи розкривають особливості діяльності українського визвольного руху.

"У цьому комплексі документів є некрологи повстанців, це дає родичам з'ясувати обставини загибелі своїх рідних, їхньої діяльності. Плюс до того, серед документів є звіти. Це дає можливість на локальному рівні розкрити особливості діяльності визвольного руху", - розповів Забілий.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...