У Миколаєві знайшли унікальну амфору, якій 2400 років - на ній є цікаве клеймо (фото)

У Миколаєві, на території розграбованої античної пам'ятки, була виявлена унікальна амфора з клеймом міста Афон. Про це в програмі Радіодень на "Суспільному" розповів науковий співробітник Інституту археології НАН України Олександр Смирнов, передають Патріоти України.

Археологічний пам'ятник має назву "Дідова хата-1" і розташований на території Заводського району Миколаєва. Його створення датується IV-III століттям до нашої ери.

"Після грабіжників ми побачили фрагменти кераміки, кістки тварин, череп коня тощо. Але є чимало цікавих артефактів. Наприклад, амфора, якій 2400 років. На її ручці є клеймо міста Акамф (Афон). Таких амфор, де є клеймо, збереглося в світі близько 700. І одну з них ми знайшли в Миколаєві після грабіжників. Вони її або не помітили, або подумали, що не зможуть продати", - зазначив Олександр Смирнов.

Що стосується грабіжників, то після розголосу вони припинили свою діяльність на даній місцевості. Тут вони шукали щось цінне з сучасними металошукачами.

За міліметр від смерті: У Львові вдалося врятувати захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу

субота, 20 квітень 2024, 9:59

У Львові лікарі дістали з серця військового півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу, передають Патріоти України. Як повідомляють у Національному реабілітаційному центрі "Незламні", пацієнтом кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інсти...

Невідомі відкрили вогонь по поліцейських на Вінниччині, один з правоохоронців отримав смертельне поранення

субота, 20 квітень 2024, 9:57

Поліція розшукує осіб, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині - один з них загинув від отриманих травм, передають Патріоти України. Деталі: Відомо, що 20 квітня, близько 2 години ночі у Гайсинському районі Вінницької області працівники поліц...