"У нас та України схожі проблеми через Росію": На Донбасі воює доброволець із Японії

Японська Конституція забороняє країні мати свою армію та брати участь у військових конфліктах, тому іноземний воїн свідомо пішов на порушення, але не шкодує про це.

Японець хоче допомогти українцям повернути свою землю. Фото: gazeta.ua.

Японський легіонер попросив не розголошувати його ім'я та не показувати зовнішність. Назвав тільки свій позивний - "T-77". Йому 41 рік, має вищу технічну освіту та працював інженером-механіком у цивільній авіації. Патріоти України пропонують вам прочитати текстовий запис бесіди із ним.

Чому ви не розголошуєте своє ім'я?

Через те, що громадянам Японії заборонено брати участь у збройних конфліктах.

Це в Японії заборонено законом?

Так, японська Конституція забороняє країні мати свою армію та брати участь у військових конфліктах. В Японії є збройні сили, але вони були створені тільки для цілей самооборони у разі зовнішньої агресії. Їх так і називають Сили самооборони Японії. Таким чином у нас є Збройні сили, але воювати ми не маємо права і можливості. Також не маємо права брати участь у військових конфліктах в інших країнах.

Тобто ваші солдати служать в армії, але не воюють?

Саме так.

У травні 1947 року була прийнята Конституція Японії, в якій був юридично закріплена відмова Японії від участі у військових конфліктах.

"Щиро прагнучи міжнародного миру, заснованого на справедливості та порядку, японський народ на вічні часи відмовляється від війни як суверенного права нації, а також від загрози або застосування збройної сили як засобу вирішення міжнародних суперечок", - йдеться в тексті Конституції.

Яке покарання за порушення цього закону?

Ніякого такого покарання немає. Просто я не хочу щоб це нашкодило моїм близьким, щоб через мене у них виникли проблеми.

Чому ви тоді приїхали в Україну навіть не дивлячись на заборону?

Воювати з Росією та допомогти Україні.

Яке ваше ставлення до Росії, чи є у вас особисті причини воювати проти неї?

Так, у Японії та України дуже схожі ситуації та стосунки з Росією. Ви, мабуть, знаєте, що Росія відібрала в нас Курильські острови. В Японії одна з найголовніших проблем – нестача території. Ми будуємо острови зі сміття та робимо багатоповерхові автобани, бо в нас не вистачає землі. Відвоювати ми ці землі поки що не маємо можливості та я можу воювати за них тут.

Що ви знали про Україну, коли жили в Японії?

Як колишній авіатор, я, звичайно ж знав про завод Антонова. А також чув про красу українських жінок.

Ви одружені?

Був. Вже ні.

Ваша сім'я підтримала ваше рішення воювати в Україні?

Спочатку мої рідні були дуже проти. Але зараз змирилися і навіть надіслали фінансову допомогу мені та легіону. Але їм важко було це прийняти.

Що вас здивувало та, може, стало культурним шоком в Україні?

Дуже здивував контраст між рівнем зарплат українців та тим, що я бачу на вулицях величезну кількість дорогих авто. Мені не зрозуміло, як середня зарплатня може бути $300-400 на місяць, а машини по $70 тисяч, або величезні маєтки за містом. Японці, маючи набагато більші зарплати працюють роками, майже цілодобово, щоб купити собі машину або житло. Ще дуже здивували відсотки в банках, у нас це 2-3%, а тут – 22%. Сфера соціального забезпечення трохи шокувала. Я мав досвід роботи соціального працівника і тому можу порівнювати рівень соціального захисту. В Україні він жахливий. Ну і рівень забезпечення армії теж дуже контрастує з японським.

Яку зарплатню отримує рядовий солдат японської армії?

В еквіваленті - щонайменше $2 тисячі.

Чому, на вашу думку, Японія так швидко розвивається, а Україна досі відстає у розвитку в багатьох аспектах?

Якщо говорити про економіку, то після другої світової війни, коли Японія капітулювала та була майже знищена, їй прийшлося підкоритися переможцям – американцям. США та СРСР перемогли, тому нав'язали свої моделі розвитку тим, хто програв війну. Тож Японія була змушена прийняти американську модель економіки.

Україна ж була у складі СРСР та розвивалася за радянським зразком. Як показав час, це були дуже різні за ефективністю моделі розвитку. То ж в даному випадку ті, хто програв випередили переможців. До того ж Японія – національна держава, і не була в складі імперії, то ж могла самостійно визначати свій шлях розвитку. Україна тільки зараз знаходиться на шляху звільнення від впливу колишньої імперії. В неї все ще попереду.

Японія дуже успішна та високорозвинена країна, але там велика кількість самогубств, як гадаєте чому? Чи пов'язане це з тим, що люди занадто правильні та інтровертні і навіть воювати не мають права, направляти свою агресію назовні, тому направляють її на себе?

Можливо, ви маєте рацію. Японці дуже дисципліновані та часто живуть майже як роботи і не дозволяють собі зайвих емоцій.

Чому ви навчаєтесь тут?

Зараз ми проходимо навчання з роботи в команді. Але в глобальному сенсі - терпінню.

Чи плануєте повернутись у Японію?

Поки що залишусь тут. Побачимо, що буде відбуватись далі. Росія, скоріш за все, буде ініціюватиме перемовини стосовно Криму та Донбасу.

Ви готові воювати далі?

Так, я готовий у будь-який момент. Тільки чекаю на наказ.

Чого вам тут не вистачає? За чим сумуєте в Японії?

Чесно кажучи ні за чим таким я не сумую, я втомився від японського способу життя і мені подобається зараз тут в Україні. Новий досвід – те, чого я прагну.

Ваше кредо по життю?

Сенс життя полягає в служінні, цінність життя в даванні.

Джерело: Gazeta.ua

На Черкащині чоловік отруївся дуже схожими на печериці грибами

вівторок, 30 квітень 2024, 13:19

На Черкащині госпіталізовано чоловіка з отруєнням дикорослими грибами, які він назбирав на подвір'ї власного будинку. Про це інформує Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб, передають Патріоти України. "33-річний житель села Червона ...

98-річній жінці, яка пішки вийшла з окупованої частини Очеретиного, куплять будинок

вівторок, 30 квітень 2024, 12:54

Співзасновник monobank Олег Гороховський заявив, що 98-річній Лідії Степанівні, яка самотужки пройшла близько десяти кілометрів з окупованої частини Очеретиного на підконтрольну територію України, куплять будинок, інформують Патріоти України. «Терпиш, ...