У небі над Києвом було видно незвичайні світлові стовпи. Фахівці дали своє роз'яснення (фотофакти)

У небі над Києвом було видно незвичайні світлові стовпи: що це за явище

В ніч на 9 січня у небі над Києвом можна було побачити незвичайне оптичне атмосферне явище — світлові стовпи. Про це повідомляють місцеві Telegram-канали.

Там виклали фото світлових стовпів, зроблені жителями столиці у різних районах. На знімках у небі зафіксовані вертикальні лінії світла, які тягнуться майже до самої землі.

Останнього разу подібне явище кияни могли спостерігати у квітні минулого року.

Світлові стовпи над Києвом

Світлові стовпи (або сонячні стовпи) — це один з видів гало, оптичний ефект, який частіше за все спостерігається під час заходу або сходу Сонця. Це явище виникає, коли промені світла (зазвичай, сонячного) відбиваються від дрібних крижаних кристалів, що зависли у повітрі. Такі кристали, як правило, утворюються високо у хмарах, але за низьких температур з'являються й у нижчих шарах атмосфери. Тому таке явище типове для холодної пори року.

У рідкісних випадках світловий стовп може супроводжуватися так званим паргеличним колом — світлою смугою, яку видно на небі на тій же висоті, що й Сонце.

Також світлові стовпи можуть формуватися навколо Місяця, міських вогнів та інших яскравих джерел світла. При цьому стовпи, які виникають від низько розташованих джерел світла, зазвичай набагато довші, ніж сонячні або місячні.

Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Маск анонсував висадку перших астронавтів на Марс уже 2028 року. Експерти оцінили амбітну заяву

понеділок, 16 вересень 2024, 23:29

Керівник американської компанії SpaceX, мільярдер та винахідник Ілон Маск уже багато років марить ідеєю про колонізацію Марса, де начебто збирається навіть особисто провести залишок свого життя. Амбітний підприємець анонсував висадку людей на Червону п...