У небі над Північною Ірландією з’явилося "око Бога". Науковці не забарилися з поясненнями (фотофакти)

У небі над Великою Британією нещодавно помітили незвичайне і надзвичайно рідкісне явище. В народі йому дали поетичну назву "око Бога", адже явище має вигляд ореолу, або ж гало навколо сонця, яке за своєю формою дійсно нагадує величезне око.

Саме явище і цілих три його ознаки зафіксував астроном із Королівського університету Белфасту у Північній Ірландії Алан Фітцсіммонс. Його знімки опублікувало видання Live Science.

Вражаючі кадри вчений зробив 28 травня у небі над ботанічним садом Белфасту. За спостереженнями Фітцсіммонса, явище можна було бачити впродовж приблизно 30 хвилин. Воно мало вигляд кількох сяючих дуг та ореолів світла, що оперізували небо.

Вчений пояснив, що таке гало викликає проходження світла через мільйони крихітних, ідеально розташованих кристалів льоду у верхніх шарах атмосфери, які часто супроводжують тонкі перисті хмари. "Якщо вітри там дуже однорідні, кристали шестикутної форми вирівняються. Це дозволяє сонячному світлу, що переломлюється через них, об'єднатися, як світло переломлюється через призму, створюючи дуги та кола сонячного світла", – розповів Фітцсіммонс.

В його об’єктив потрапили принаймні три різні підтверджені оптичні явища: гало з кутом 22 градуси – велике коло, що оточує сонце; пара сонячних зайчиків – яскравих точок на кожній стороні 22-градусного ореолу; і повне паргелічне коло – лінія, яка ділить коло навпіл, і також утворює повне коло навколо всього неба.

За даними Spaceweather.com, таке явище також помітили того дня в інших частинах Північної Ірландії, а також у північній Англії і Шотландії. Портал вказує, що повне паргелічне коло зустрічається дуже рідко, тому що для цього потрібно щонайменше п'ять внутрішніх відображень від мільйонів окремих кристалів льоду, які одночасно ловлять сонячне проміння. За його даними, зображення також можуть включати елементи обмеженого ореолу та супралатеральної дуги, які утворюють "повіки" над і під 22-градусним ореолом.

Як пояснив автор знімків, паргелічне коло – найрідкісніша і найбільш вражаюча особливість, яку йому вдалось зафіксувати. Фітцсіммонс зізнався, що бачив таке за своє життя лише кілька разів. Решта зафіксованих ним природних феноменів зустрічаються значно частіше. Проте ми їх майже не помічаємо через те, що сонце занадто сліпуче, щоби його можна було вільно розглядати кожному охочому.

Вчені розповідають, що крихітні кристали атмосферного льоду можуть також створювати низку інших дивовижних візуальних явищ, таких як полярні стратосферні хмари, що сяють подібно до веселки в Арктиці, і хмари, що світяться уночі (також звані сріблясті хмари) – їх можна буде спостерігати у Північній півкулі Землі у червні та липні.

Очільник Міністерства культури розповів як збираються покарати Повалій, Лорак та інших зрадників України з артистичного цеху

п’ятниця, 29 березень 2024, 5:58

Вже напрацьовано перелік людей, які можуть підпасти під дію закону, в разі його прийняття, щодо позбавлення високих звань і нагород за підтримку ворога - Росії. Про це сказав т.в.о. міністра культури та інформполітики Ростислав Карандєєв в ефірі телема...

Не зважаючи на астрономічний штраф: Голлівудська актриса родом з України відмовилася грати росіянку в серіалі Netflix. Студія не зглянулась на мотивацію дівчини (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 2:35

Голлівудська акторка родом з України Іванна Сахно розірвала контракт зі стримінговою платформою Netflix, бо не захотіла в новій кінороботі грати росіянку. В інтерв'ю для ТСН вона розповіла, що тепер їй потрібно виплатити компенсацію. За її словами, їй ...