У Польщі під час знешкодження вибухнула найбільша бомба зі скинутих на Європу за час Другої світової

​Жителі польського міста Свіноуйсьце почули вибух 75-річної бомби.

13 жовтня, портал swinoujskie.info повідомив про те, що в ході знешкодження здетонувала британська 5-тонна бомба Tallboy, передають Патріоти України.

У 1945 році бомба була скинута британськими ВПС на німецький корабель, але не розірвалася і залишилася лежати на дні каналу, що з'єднує Щецинську затоку з Балтійським морем. Боєприпас виявили в минулому році під час днопоглиблювальних робіт.

При підготовці до знешкодження бомби був евакуйований 751 місцевий житель. Операція почалася 12 жовтня і була розрахована на п'ять днів. Сапери планували «випалити» вибухівку, але шанси на успіх спочатку оцінювалися як 50:50. В процесі дистанційної роботи вибухівка бомба здетонувала. Ніхто з саперів не постраждав. Tallboy - найбільший боєприпас часів Другої світової війни, виявлений на території Польщі.

Лякаючий прогноз вчених: Пилові бурі стають частішими в Європі, але далі буде гірше

субота, 27 квітень 2024, 6:30

Згідно з даними ООН, піщані та пилові бурі стають "все більш частими та сильними" у багатьох частинах земної кулі. У першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подво...

Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

субота, 27 квітень 2024, 6:15

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому. . Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура. . Ар...