Заявили, що "совість не дозволяє": У Польщі відмовили в аборті 14-річній дівчинці, яку згвалтував власний дядько

У Польщі медики відмовили в аборті малолітній 14-річній дівчинці, яку зґвалтував власний дядько. Лікарі відмовили в операції, пославшись на застереження "про совість". Про цю історію повідомила польська організація Фонд жінок і планування сім'ї (FEDER) у своїх соціальних мережах, передають Патріоти України.

Інцидент трапився на північному сході Польщі, в маленькому місті в Підляському воєводстві. Дівчинка якийсь час приховувала факт зґвалтування і не знала про вагітність. Пізніше про це стало відомо її тітці. Вона спробувала допомогти дитині зробити аборт. Згідно із законодавством Польщі, жінки можуть перервати вагітність до 12 тижнів при пред'явленні довідки з прокуратури. За даними Фонду, у сім'ї дівчинки була ця довідка, але їй все одно відмовили в операції, пославшись на застереження "про совість".

У Польщі є поняття "застереження совісті лікарів" (klauzula sumienia lekarzy), яка дозволяє медпрацівникам відмовитися робити аборти, якщо це не відповідає їх релігійним принципам.

Заборона абортів у Польщі

У жовтні 2020 року Конституційний суд Польщі заборонив проведення абортів в країні через проблеми розвитку плода. У відповідь на це Європарламент ухвалив окрему резолюцію, якою засудили дії парламентарів Польщі.

На тлі цього в багатьох містах країни спалахнули масові протести та акції.

Пізніше уряд Польщі заявив про низку законопроектів, які могли б допомогти підтримати жінок після аборту. Мін'юст Польщі заявив, що у жінок повинні бути "кімнати для плачу". Однак пізніше чиновники забрали свої слова назад.

Землю накриває триденна магнітна буря: Українцям розповіли, як пережити метеоудар

четвер, 25 квітень 2024, 15:44

У четвер, 25 квітня, Землю накриває магнітна буря. Вона триватиме три дні (до 27 квітня включно) і має стати останньою в цьому місяці. Про це свідчать дані Центру прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та атмосферних дослідж...

Це варто знати" Які документи треба взяти з собою під час візиту в ТЦК - повний список

четвер, 25 квітень 2024, 14:47

Військовозобов'язаних громадян України зобов’язали з'явитися до Територіальних центрів комплектування й оновити облікові дані. Це стосується чоловіків призовного віку - від 18 до 60 років, передають Патріоти України. Для цього їм дається 60 діб із моме...