У Польщі знайшли дивовижний скарб династії Каролінгів - йому близько 1100 років (фото)

В околицях міста Біскупця на північному сході Польщі археологи виявили унікальний для цієї частини Європи скарб - понад сто срібних динаріїв, що були викарбувані в IX столітті правителями династії Каролінгів. Про цю знахідку повідомляє сайт Nauka w Polsce, передають Патріоти України.

Скарб складається з 118 срібних монет та їх фрагментів - динаріїв імператора Людовика Благочестивого (814-840) і короля Карла Лисого (840-877). Їх було виявлено під час дослідження мультикультурної археологічної пам'ятки.

За словами археолога з Музею в Оструді Лукаша Щепанського, скарб ранньосередньовічних монет часів Каролінгів в цій частині Європи є незвичайним, раніше тут знаходили лише поодинокі монети цього періоду, викарбувані на монетних дворах Західної Європи. У IX столітті на цих землях, населених пруськими племенами, переважали арабські монети, які використовувалися в торгівлі.

Околиці Біскупця, де було знайдено скарб каролінгських динаріїв, є колишнім слов'яно-прусським кордоном. Ймовірно, його було заховано в незаселених місцях серед лісу, адже археологи не виявили тут слідів поселення IX століття або кладовища.

Археолог Щепанський зазначив, що скарб було знайдено в басейні річок Оси і Дрвенці, які могли бути комунікаційними артеріями, які ведуть до гирла Вісли та Віслинської затоки, де розташовувався в той час відомий торговий центр і порт вікінгів.

Вперше скарб буде представлено публіці в музеї Оструда в середині травня, під час Ночі музеїв. Потім пам'ятки будуть детально проаналізовані.

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...

Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...